Słodkie babeczki z batatów bez dodatku cukru. Chrupiące z zewnątrz, z mięciutkim środkiem. Idealne do porannej kawy.

Babeczki z batatów bez dodatku cukru

Doskonały przepis dla tych, co lubią słodycze, ale unikają ich, bo wystrzegają się cukru. Te ciasteczka są pysznie słodkie za sprawą batatów, czyli słodkich ziemniaków, stanowiących podstawę ciasta. Poza tym w babeczkach mamy już tylko mąkę i masło.

Zmniejszona ilość masła

W oryginalnym przepisie masła trzeba dodać 120 g. My zmniejszyliśmy ilość o jedną trzecią, do 80 g (mniej niż połowa kostki), a można zejść jeszcze niżej – do 60 g. Większa ilość masła pozwala jednak osiągnąć bardzo ładny efekt wizualny. Zarobione krótko ciasto rozpłaszczamy rękami na blacie, posypujemy mąką i składamy na pół. Potem jeszcze dwa trzy razy powtarzamy czynność. Efekt jest taki, że po upieczeniu ciasto batatowe zachowuje się jak ciasto francuskie, czyli dzieli na osobne płaty.
Zostawiamy Waszemu uznaniu ile dodać masła. Nasze odchudzone babeczki były pyszne. Cały ich urok polega na tym, że są chrupiące z zewnątrz a środek jest miękki i pachnący, mimo że ciasto nie zawiera żadnych dodatków zapachowych. Jeśli ktoś lubi może dodać trochę cynamonu, gałki muszkatołowej, rodzynek, kawałków czekolady.
I jeszcze jedna rzecz: ciasto zrobi każdy, nawet ten kto z pieczeniem jest zupełnie na bakier. Babeczki z baratów są łatwe do zarobienia i wychodzą zawsze.

Przepis na babeczki z batatów pochodzi z serwisu seriouseats.comBabeczki z batatów

Czas: 1,2 godz.
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: dla 2 wygłodzonych osób na śniadanie, dla 4 jako przekąska

Składniki:

  • Duży batat (najlepiej, żeby po upieczeniu ważył około 250 g)
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 80 g masła (mniej niż połowa kostki)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przekrój batata wzdłuż na połowy, zawiń w folię aluminiową i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 30-35 minut aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij z pieca, rozwiń z folii i odstaw do ostygnięcia, a następnie rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem na gładką pastę.

Krok 2
Przesiej do głębokiej misy dwie szklanki mąki, dodaj łyżkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody i łyżeczkę soli. Wymieszaj. Następnie dodaj do sypkich składników zimne masło pokrojone na plasterki. Połącz masło z mąką wcierając je w sypkie składniki.

Krok 3
Wlej 1/3 szklanki mleka do batatowego pure i wymieszaj na gładką masę. Następnie przełóż ją do misy z mąką i masłem i dosłownie chwilę zagniataj ciasto tyle tylko, żeby połączyć składniki. Powinno być raczej suche niż wilgotne. Jeśli jest mokre nie przejmuj się, zaraz temu zaradzimy.

Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Podsyp mąką blat kuchenny lub deskę do wyrabiania ciasta i przełóż na nie batatowe ciasto. Rozpłaszcz rękami na dość cienki kwadrat, grubości około centymetra. Następnie posyp ciasto z wierzchu delikatnie mąką i złóż na połowę (jeśli ciasto jest mocno wilgotne podsyp większą ilością mąki).
Przyklep ciasto rękami, lekko naciskając, posyp delikatnie mąką i znowu złóż na połowę. Powtórz jeszcze raz czynność.
Następnie rozciągnij/rozklep ciasto rękami na blacie tak by uzyskać placek grubości około 2 cm. Przy pomocy szklanki wycinaj okrągłe ciasteczka i przekładaj do płytkiej formy do pieczenia, albo na blaszkę z piekarnika. Z pozostałego ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz na 2-centymetrowy placek i znowu wytnij kółka szklanką. Powtarzaj czynność aż zużyjesz całe ciasto.

Krok 5
Krążki z ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Czas zależy od grubości krążków. Po pół godzinie warto jest wciągnąć jedną babeczkę, rozkroić i sprawdzić czy jest już wypieczona.
Ciasteczka powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Babeczki najlepiej smakują na ciepło, świetnie sprawdzają się jako danie śniadaniowe, podane z dżemem, konfiturą lub gęstym jogurtem z odrobiną miodu.

Babeczki z batatów