Kochasz ten moment tak jak my? Twój maluch, umorusany od ucha do ucha, zajada ze smakiem i mówi „pysne”, albo „smatne”, albo prosi o dokładkę! Każda mama wie, że to super uczucie i że nie często można go doświadczyć… W tym menu na tydzień

najdziesz dania, które nasz niejadek wcina aż mu się uszy trzęsą. Co najlepsze – my też je uwielbiamy! Śmiemy wręcz twierdzić, że to menu jest (jak mówi nasz Miłosz) „najpyszniejsze”.

  • Jeśli Tobie też wydaje się smakowite – na dole wpisu znajdziesz listę zakupów potrzebną do wszystkich przepisów. Możesz je kupić we frisco.pl jednym kliknięciem, bezpośrednio z naszego bloga.

Poniedziałek: Sajgonki z ryżem i sałatą

Standardowo sajgonki, czyli spring rolls, bo taka jest poprawna nazwa będąca tłumaczeniem z wietnamskiego, podawane są jako chrupiąca przystawka z sosem do maczania obok. Mogą też jednak wystąpić w roli pełnoprawnego dania obiadowego. Wystarczy ugotować ryż i dodać sałatkę. Zobacz przepis

Wtorek: Skrzydełka z kurczaka w sosie buffalo

Genialnie prosty patent na skrzydełka, pochodzący z kuchni amerykańskiej. Bardzo ważny jest tu sos buffalo, robiony na bazie sosu pomidorowego (albo keczupu), masła oraz miodu/cukru/syropu klonowego. Gwarantujemy, że Twoje dziecko będzie się zajadać kurczakiem, samodzielnie ogryzając kostki trzymane w rącze. Zobacz przepis

Środa: Spaghetti al ragu

W Polsce zazwyczaj używa się nazwy spaghetti bolognese. W naszym wykonaniu danie ma tę cechę, że przemycamy w nim warzywa. Genialny patent dla dzieci, które solo warzyw nie jedzą. Czyli większości…  Zobacz przepis

Czwartek: Kurczak słodko kwaśny stir fry

To danie to pewniak. Wychodzi zawsze, jest zawsze pyszne, a przy tym wymaga bardzo mało pracy. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Zobacz przepis

Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami i fetą

Każde dziecko lubi torty. A jeszcze bardziej truskawki! To quishe spełnia oba wymagania, ale jest wytrawne. Smakuje rewelacyjnie. Zobacz przepis

Lista zakupów

Mięso/wędliny

  • 2 piersi z kurczaka
  • 450 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonego indyka
  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • Opakowanie prosciutto lub innej suchej szynki

Warzywa/owoce

  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • Brokuł
  • Garść truskawek
  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzennego (mniej więcej tak duży jak 2 posiekane marchewki)
  • Mała kapusta pekińska, lub 2 kapustki pak choy
  • Główka czosnku
  • 2 żółte cebule
  • 1 szalotka

Mąka/ryż

  • 550 g mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g ryżu
  • Opakowanie papieru ryżowego

Makaron

  • ½ opakowania makaronu spaghetti
  • 50 g drobnego makaronu ryżowego (mała garść)

Masło/nabiał/jaja

  • Masło (1 i 1/2 kostki)
  • 0,5 l mleka
  • Opakowanie śmietany 12 proc.
  • Parmezan lub inny twardy ser
  • Ser feta
  • 1 jajko

Dodatki

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • ½ szklanki wytrawnego wina
  • 0,5 l oleju
  • 4 łyżki wódki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 suszone grzyby mun

Przyprawy

  • 5 łyżki cukru
  • 4 łyżki keczupu lub sosu pomidorowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Sól
  • Pieprz
Daj znać czy się udało i co powiedziały Twoje maluchy!

Smacznego tygodnia!