Kochasz ten moment tak jak my? Twój maluch, umorusany od ucha do ucha, zajada ze smakiem i mówi „pysne”, albo „smatne”, albo prosi o dokładkę! Każda mama wie, że to super uczucie i że nie często można go doświadczyć… W tym menu na tydzień
najdziesz dania, które nasz niejadek wcina aż mu się uszy trzęsą. Co najlepsze – my też je uwielbiamy! Śmiemy wręcz twierdzić, że to menu jest (jak mówi nasz Miłosz) „najpyszniejsze”.
- Jeśli Tobie też wydaje się smakowite – na dole wpisu znajdziesz listę zakupów potrzebną do wszystkich przepisów. Możesz je kupić we frisco.pl jednym kliknięciem, bezpośrednio z naszego bloga.
Poniedziałek: Sajgonki z ryżem i sałatą
Standardowo sajgonki, czyli spring rolls, bo taka jest poprawna nazwa będąca tłumaczeniem z wietnamskiego, podawane są jako chrupiąca przystawka z sosem do maczania obok. Mogą też jednak wystąpić w roli pełnoprawnego dania obiadowego. Wystarczy ugotować ryż i dodać sałatkę. Zobacz przepis
Wtorek: Skrzydełka z kurczaka w sosie buffalo
Genialnie prosty patent na skrzydełka, pochodzący z kuchni amerykańskiej. Bardzo ważny jest tu sos buffalo, robiony na bazie sosu pomidorowego (albo keczupu), masła oraz miodu/cukru/syropu klonowego. Gwarantujemy, że Twoje dziecko będzie się zajadać kurczakiem, samodzielnie ogryzając kostki trzymane w rącze. Zobacz przepis
Środa: Spaghetti al ragu
W Polsce zazwyczaj używa się nazwy spaghetti bolognese. W naszym wykonaniu danie ma tę cechę, że przemycamy w nim warzywa. Genialny patent dla dzieci, które solo warzyw nie jedzą. Czyli większości… Zobacz przepis
Czwartek: Kurczak słodko kwaśny stir fry
To danie to pewniak. Wychodzi zawsze, jest zawsze pyszne, a przy tym wymaga bardzo mało pracy. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Zobacz przepis
Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami i fetą
Każde dziecko lubi torty. A jeszcze bardziej truskawki! To quishe spełnia oba wymagania, ale jest wytrawne. Smakuje rewelacyjnie. Zobacz przepis
Lista zakupów
Mięso/wędliny
- 2 piersi z kurczaka
- 450 g mielonej wieprzowiny
- 250 g mielonego indyka
- 500 g skrzydełek z kurczaka
- 200 g krewetek koktajlowych
- Opakowanie prosciutto lub innej suchej szynki
Warzywa/owoce
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- Brokuł
- Garść truskawek
- 4 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzennego (mniej więcej tak duży jak 2 posiekane marchewki)
- Mała kapusta pekińska, lub 2 kapustki pak choy
- Główka czosnku
- 2 żółte cebule
- 1 szalotka
Mąka/ryż
- 550 g mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g ryżu
- Opakowanie papieru ryżowego
Makaron
- ½ opakowania makaronu spaghetti
- 50 g drobnego makaronu ryżowego (mała garść)
Masło/nabiał/jaja
- Masło (1 i 1/2 kostki)
- 0,5 l mleka
- Opakowanie śmietany 12 proc.
- Parmezan lub inny twardy ser
- Ser feta
- 1 jajko
Dodatki
- 500 ml passaty pomidorowej
- ½ szklanki wytrawnego wina
- 0,5 l oleju
- 4 łyżki wódki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 suszone grzyby mun
Przyprawy
- 5 łyżki cukru
- 4 łyżki keczupu lub sosu pomidorowego
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- Sól
- Pieprz
Smacznego tygodnia!