Wołowina Bo Luc Lac to klasyczne, wietnamskie danie, którego nazwa wywodzi się od sposobu smażenia mięsa, polegającego na potrząsaniu wokiem lub patelnią, tak aby marynata i wytwarzający się sos pokryły wołowinę. Pyszne, proste danie.
Czas marynowania: Co najmniej godzinę
Czas smażenia: Minuta
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Wołowina Bo Luc Lac jest jednym z tych dań, którego lista składników nie jest ściśle określona. Podstawę stanowi wołowina dobrej jakości, reszta jest dość zróżnicowana, często zawiera ingrediencje dostępne w azjatyckich sklepach. Szukaliśmy takiego przepisu, żeby danie można było zrobić w oparciu o składniki do kupienia w zwykłym sklepie.
Przepis na Bo Luc Lac wzorowany nacooking.nytimes.com
Składniki:
- 400-500 g wołowiny (rostbef, antrykot, polędwica)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżka półsłodkiego wina (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki sosu rybnego
- 4 łyżki oleju
- Kilka łyżek siek
- 1 czerwona cebula posiekana w plastry
- 1 pomidor
- 2 garści rukoli lub innej sałaty
Przygotowanie:
Krok 1
Wołowinę pokrój w kostkę o boku około centymetra. Wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżeczką pieprzu i łyżką oleju. Marynuj co najmniej godzinę.
Krok 2
Połącz łyżeczkę cukru, łyżkę octu, łyżkę wina, 2 łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki sosu rybnego i wymieszaj, tak by cukier rozpuścił się w płynie.
Krok 3
Rozgrzej mocno wok lub patelnię, tak aby kropla wody upuszczona na nią natychmiast wyparowała. Następnie wlej 2 łyżki oleju. Podziel wołowinę na dwie części. Przełóż na patelnię lub woka, wlej do mięsa połowę marynaty, połowę posiekanej cebuli i łyżeczkę masła. Smaż na intensywnym ogniu potrząsając naczyniem tak aby płyn pokrył mięso. Smaż pół minuty, odwróć kostki wołowiny i smaż kolejne pół minuty.
Zdejmij z woka. Wytrzyj ręcznikiem papierowym i usmaż drugą porcję mięsa.
Wyłóż na talerz sałatę, pokrojonego w plastry pomidora a następnie wołowinę. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!