Proste i zdrowe danie ze spaghetti z cukini. W wersji podstawowej składa się tylko z makaronu, sosu marinara i parmezanu. Skład można dowolnie rozbudowywać. Np. o wołowe pulpeciki jak w naszym przepisie.

Czas: 50 minut w tym 45 min duszenie sosu marinara

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Spaghetti z cukini

Spaghetti z cukini najlepiej wycinać przy poomocy spiralizera. Najtańsze i najprostsze urządzenie można kupić już za 30 zł. Do robienia zoodli wystarczy

Makaron bez wyrzutów sumienia, chrupiący, świeży, miły dla oka i smaczny. To właśnie atuty spaghetti z cukini. Najlepiej makarony wycinać specjalnym urządzeniem o ładnej polskiej nazwie spiralizer:) Najprostsze urządzenie kosztuje 25 zł. Jeśli planujecie ciąć w makaron tylko cukinię to spokojnie wystarczy. Do robienia spaghetti z ćwikły, albo batatów już się jednak nie nadaje.

Danie jest bardzo proste, zrobi je każdy. Jedna tylko uwaga techniczna: zoodle z cukini należy tylko delikatnie posolić przed podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści sok i zrobi się gumowaty.

Danie inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com

Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne.

Składniki:

  • 3 małe cukinie lub 2 średniej
  • Garść listków bazylii
  • ½ szklanki tartego parmezanu

Na pulpeciki

  • 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki soli

Sos marinara

  • Passata 400 mln
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1
Zacznij od sosu marinara. Wlej do garnka passatę, dodaj do niej cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 1 łyżkę masła. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Dodaj miód, wymieszaj, dopraw solą.

Krok 2
Pulpeciki. Wsyp do mięsa czosnek granulowany, cebulę suszoną, szczyptę kminu, sól i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw do środka pulpeciki i piecz 10-12 minut. Pulpeciki może też usmażyć na patelni. 7 minut i będą gotowe. Przełóż je do garnka z sosem marinara.

Krok 3
Przy pomocy spiralizera lub maszynki do obierania warzyw pokrój cukinię na makaron.

Krok 4

Połącz zoodle z sosem i pulpecikami. Nakładaj na talerze. Posyp parmezanem i listkami bazylii.

Smacznego!

Jeśli zabierasz zoodle do pracy, nie pakuj cukini razem z sosem, lecz osobbo, gdyż w przeciwnym razie makaron nasiąknie sosem i zrobi się wodnisty.

Sos marinara można przechowywać w lodówce do 4 dni. Zamrożony jest zdrowy i zdatny do użycia do trzech miesięcy od zamrożenia.