Proste i zdrowe danie ze spaghetti z cukini. W wersji podstawowej składa się tylko z makaronu, sosu marinara i parmezanu. Skład można dowolnie rozbudowywać. Np. o wołowe pulpeciki jak w naszym przepisie.
Czas: 50 minut w tym 45 min duszenie sosu marinara
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Spaghetti z cukini
Makaron bez wyrzutów sumienia, chrupiący, świeży, miły dla oka i smaczny. To właśnie atuty spaghetti z cukini. Najlepiej makarony wycinać specjalnym urządzeniem o ładnej polskiej nazwie spiralizer:) Najprostsze urządzenie kosztuje 25 zł. Jeśli planujecie ciąć w makaron tylko cukinię to spokojnie wystarczy. Do robienia spaghetti z ćwikły, albo batatów już się jednak nie nadaje.
Danie jest bardzo proste, zrobi je każdy. Jedna tylko uwaga techniczna: zoodle z cukini należy tylko delikatnie posolić przed podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści sok i zrobi się gumowaty.
Danie inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com
Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne.
Składniki:
- 3 małe cukinie lub 2 średniej
- Garść listków bazylii
- ½ szklanki tartego parmezanu
Na pulpeciki
- 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki soli
- Szczypta kminu rzymskiego
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki soli
Sos marinara
- Passata 400 mln
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Zacznij od sosu marinara. Wlej do garnka passatę, dodaj do niej cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 1 łyżkę masła. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Dodaj miód, wymieszaj, dopraw solą.
Krok 2
Pulpeciki. Wsyp do mięsa czosnek granulowany, cebulę suszoną, szczyptę kminu, sól i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw do środka pulpeciki i piecz 10-12 minut. Pulpeciki może też usmażyć na patelni. 7 minut i będą gotowe. Przełóż je do garnka z sosem marinara.
Krok 3
Przy pomocy spiralizera lub maszynki do obierania warzyw pokrój cukinię na makaron.
Krok 4
Połącz zoodle z sosem i pulpecikami. Nakładaj na talerze. Posyp parmezanem i listkami bazylii.
Smacznego!
Jeśli zabierasz zoodle do pracy, nie pakuj cukini razem z sosem, lecz osobbo, gdyż w przeciwnym razie makaron nasiąknie sosem i zrobi się wodnisty.
Sos marinara można przechowywać w lodówce do 4 dni. Zamrożony jest zdrowy i zdatny do użycia do trzech miesięcy od zamrożenia.