Łatwe w przygotowaniu, pożywne, pełne zdrowych składników i niedrogie – jedna porcja to jedynie 7 zł. Jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się do pracy.
Czas: ok. 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 14 zł
Zobacz menu na tydzień – kurczak i jarmuż, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.
Pęczotto jest jednym z fundamentów ekonomicznej kuchni – jest proste w przygotowaniu i bazuje na niedrogim, ale zdrowym pęczaku, który doskonale łączy się z różnymi składnikami w dowolnych konfiguracjach, zwłaszcza z pieczonymi, grillowanymi lub podpiekanymi na patelni warzywami. Jednym z naszych ulubionych zestawów jest pęczak wymieszany z pieczoną, kolorową papryką, podprażonym jarmużem i chorizo. Słodycz papryk łączy się tu z nieco goryczkowym jarmużem, któremu pikanterii dodają smażone chorizo i por. Całość uzupełnia pęczak.
To kolejne z dań idealne do pracy, łatwe do przygotowania dzień wcześniej. Skład możecie zmieniać w dowolny sposób, dodając np. upieczony, albo zblanszowany brokuł lub upieczone/uprażone na patelni pomidorki koktajlowe
Składniki:
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- Cztery garście świeżego jarmużu
- Pół szklanki suchego pęczaku
- 10 cm kiełbasy chorizo pikantnej
- Pomidorki koktajlowe 250 g
- 1 mała cukinia
- 5 cm kawałek pora
- Olej lub gęsi smalec
Przyprawy
- 3 łyżki tartego drobno parmezanu
- Łyżka suszonego estragonu lub tymianku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Włóż papryki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, najlepiej blisko grzałki, żeby mogły się szybko przyrumienić.
Krok 2
Umyj pomidorki. Umyj i posiekaj cukinię w drobną kostkę. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i wstaw na 10 minut do piekącej się papryki. Do piekarnika włóż też pomidorki (również na ok. 10 minut).
Kiedy skórka papryk zacznie czernieć (po około 15-20 minutach) wyciągnij je z pieca i zamknij w szczelnym pojemniku albo włóż do głębokiej miski i przykryj folią (na ok. 5 minut).
Krok 3
Rozgrzej rondel i włóż do niego pokrojone w półplasterki chorizo. Gdy się podsmaży, wyciągnij je z rondla.
Przepłucz pęczak na sicie pod bieżącą wodą. Odsącz. Rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju, dodaj pęczak i mieszaj tak by ziarenka pokryły się tłuszczem. Smaż pęczak na dość mocnym ogniu około 3 minut, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypalił.
Posiekaj drobno pora i po 3 minutach dodaj go do prażącego się pęczaku. Dosyp suszony tymianek lub estragon. Smaż jeszcze około 3 minuty, następnie zalej szklanką gorącej wody – dodaj jej tyle, żeby przykryła pęczak.
Przykryj rondel i zostaw na 15-20 minut, zmniejszając ogień, żeby pęczak dusił się powoli stopniowo wchłaniając wodę, a nie gotował. W ciągu kwadransa pęczak powinien „wypić” całą wilgoć. Jeśli jest nadal twardy dolej jeszcze trochę wody (pół szklanki) i ponownie przykryj.
Krok 4
W czasie gdy pęczak jest jeszcze w rondu przygotuj pozostałe składniki. Obierz papryki ze skórki i pokrój je na ładne kwadraty (najpierw w paski a potem w poprzek).
Wypłucz trzy gałązki jarmużu i porwij na drobne kawałki. Rozgrzej mocno patelnię i wrzuć na nią jarmuż i praż przez kilka minut, aż tu i ówdzie zacznie się przypalać. Ściągnij z ognia.
Krok 5
Jarmuż, papryki, chorizo dodaj do pęczaku i wymieszaj.
Posól i popieprz do smaku. Wsyp starty parmezan. Zamieszaj. Podawaj pęczotto na gorąco. Danie bardzo dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Smacznego!