Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente. Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać!
Czas: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Makaron z pesto ze szparagami i ziemniakami jest naszą wariacją na temat klasycznej włoskiej pasty, uważaną za jedną z najelegantszych – makaronu z zielonym groszkiem (strączkowym) z ziemniakami i pesto. Ponieważ na świeży groszek trzeba jeszcze poczekać, a tegoroczne szparagi już są – postanowiliśmy nieco pozmieniać oryginalną recepturę. Wyszło pysznie. To jeden z najlepszych przepisów na spaghetti ze szparagami.
Ziemniaki z makaronem
Połączenie ziemniaków z makaronem może Wam się wydać nieoczywiste i dziwne, ale jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które (jak to u Włochów) doskonale się sprawdza.
Dodawanie ziemniaków do makaronu to metoda dość często spotykana w rejonie Genui. Skrobia z ziemniaków i makaronu sprawia, że pesto doskonale łączy się ze wszystkimi składnikami. Dzięki ziemniakom to proste danie jest też bardziej sycące!
Przyrządzając je trzeba uważać, żeby nie rozgotować ziemniaków. Najlepiej jest użyć ziemniaków twardszych, sałatkowych o zwartym miąższu. Podany w przepisie czas gotowania jest orientacyjny i zależy od ziemniaków i grubości krążków. Generalna rada jest taka, żeby dodać makaron do ziemniaków, gdy lekko się obgotują i można je już nakłuć nożem.
Możecie też zrobić tak: najpierw ugotujcie ziemniaki i później, w tej samej wodzie, makaron.