Najprostszy sposób na ugotowanie komosy, która jest lekko twardawa, a przy tym sypka. Co najlpesze nie trzeba przejmować się ilością wody do gotowania kaszy. Nie trzeba też przykrywać garnka. Cały patent polega na czym innym.
Czas: 15 minut
Patent na gotowanie komosy w tym sposobem podpatrzyliśmy w serwisie Boneappetit.com. Zadziałał za pierwszym razem i sprawdza się przy każdej okazji. Komosa jest sypka i lekko al dente, poniewa jest odpowiednio uparowana, czyli zawiera tyle wilgoci ile potrzeba.
Kaszę trzeba ugotować w osolonej wodzie, ale nie trzeba przejmować się proporcjami woda vs. kasza. Opowiemy Wam krok po kroku jak dobrze ugotować komosę. Jest to przepis na ugotowanie połowy szklanki komosy. Po ugotowaniu otrzymacie około 2 szklanek gotowej kaszy. Gotowana komosa czterokrotnie zwiększa ona swoją objętość.
Jak ugotować komosę
Krok 1
Zagotuj w garnku 2-3 szklanki wody. Posól wodę jak na makaron, czyli powinna być słonawa, ale nie słona jak woda morska. Na 2 szklanki wody wsyp łyżeczkę soli.
Krok 2
Zagotuj wodę, a następnie wsyp do wrzątku komosę, zmniejsz temperaturę, zamieszaj, gotuj na wolnym ogniu. Nie musisz przykrywać kaszy. Po 12 minutach gotowania sprawdź, czy ziarenka są już miękkie. Jeśli nie, gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Krok 3
Zdejm garnek z ognia i przecedź komosę przez gęste sito. Przesyp kaszę z powrotem do tego samego garnka, przykryj go kilkoma warstwami ręcznika papierowego i nałóż pokrywkę. W ten sposób ładnie odparujesz komosę, a ręcznik wchłonie wilgoć.
Po kilku minutach kasza jest gotowa. Odkryj garnek i przemieszaj komosę widelcem, żeby ją spulchnić.
Gotowe!
Dlaczego warto jeść komosę
Komosa zawiera duże ilości skrobi, jest źródłem wysokiej jakości białka roślinnego, zawiera komplet aminokwasów oraz, co jest rzadkością wśród roślin, pomaga w budowie chrząstek. Jest lekkostrawna, wspiera przyswajanie wapnia, stymuluje hormon wzrostu, jest bogata w witaminy i jest źródłem metioniny, aminokwasu kluczowego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia wygląd skóry. Komosę mogą jeść wszyscy: dzieci, osoby starsze. Po prostu super food
Wypróbuj nasze przepisy z komosą:
SAŁATKA Z KOMOSY Z BROKUŁEM, MIGDAŁAMI I PISTACJAMI
SAŁATKA Z PIECZONEJ KACZKI, GRANATU I MIĘTY
PIZZA NA SPODZIE Z KOMOSY Z GROSZKIEM
Więcej przepisów znajdziesz na naszym blogu.