Jak długo trzeba gotować ryż? Ile wody należy wlać do ryżu? Jak ugotować ryż do dań azjatyckich? Wszystkie odpowiedzi najdziecie w naszym krótkim poradniku.
Ugotowanie ryżu jest zadaniem bardzo prostym pod warunkiem, że wiesz jak ugotować perfekcyjny ryż. Przedstawiamy cztery proste techniki gotowania ryżu.
Jak ugotować perfekcyjnie ryż
I ryż lekko kleisty
Krok 1
Na szklankę białego ryżu weź 2 szklanki wody. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do naczynia. Zalej 2 szklankami zimnej wody. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 15-18 minut. Czas zależy od tego jak świeży jest ryż. Generalnie trzymaj się zasady, że 18 minut to minimum jakie trzeba poświęcić na ugotowanie ryżu kupionego w supermarkecie.
Krok 2
Odkryj garnek i przemieszaj ryż widelcem. Zostaw ryż w odkrytym garnku, żeby lekko przestygł na około 5 minut. Ryż najlepiej posolić już po ugotowaniu.
II ryż na sypko
Krok 1
Wsyp ryż do rondelka, zalej zimną wodą, zamieszaj. Odcedź. Znowu zalej zimną wodą, zamieszaj, odcedź. Powtarzaj proces do momentu aż woda z ryżu nie będzie biała, mętna, ale niemal przezroczysta (4-5 płukań).
Krok 2
Zalej ryż zimną wodą w proporcjach niepełne 2 szklanki (1 i 2/3 szklanki) na szklankę wypłukanego ryżu. Wstaw rondel na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu 18 minut. Wyłącz kuchenkę. Odstaw na 5 minut. Odkryj i spulchnij widelcem.
Jak ugotować ryż do sushi (sushi bowl, poke bowl)
Krok 1
Wypłucz dokładnie ryż w zimnej wodzie: zalej ziarno, przemieszaj ręką, a następnie odcedź. Powtarzaj czynność 4-5 razy, aż woda nie będzie już mętna. Odcedź po raz ostatni.
Krok 2
Zagotuj w garnku 2 szklanki wody, wsyp do niej ryż, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 15 minut. Wyłącz ogień i trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze 5 minut. Odkryj i przemieszaj.
Krok 3
Bardzo ważnym składnikiem ryżu po azjatycku jest sos słodko kwaśny. Skład jest następujący:
- 4 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
- 2 łyżki cukru najlepiej brązowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sriracha (dla tych co lubią ostrzejsze potrawy)
Wymieszaj składniki sosu w miseczce, a następnie wlej do naczynia z ryżem i dokładnie obtocz w nim ziarenka.
Jak ugotować ryż po marokańsku
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka ryżu białego lub jaśminowego
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki tymianku
Krok 1
Przepłucz ryż pod strumieniem zimnej wody. Posiekaj drobno szalotkę.
Krok 2
Rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Gdy się roztopi dodaj szalotkę. Smaż mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj ryż, mieszamy przez kolejną minutę, po czym dodajemy pół łyżeczki suszonego tymianku, liść laurowy i zalej całość 2 szklankami wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu 17 minut. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, wyjmij liść laurowy, przemieszaj ryż, posól i pieprz do smaku.
Polecamy nasze przepisy na dania z ryżem:
PÓŁNOCNO AFRYKAŃSKIE PULPECIKI Z CHARAKTEREM I RYŻEM A LA PILAF
PÓŁNOCNO AFRYKAŃSKIE PULPECIKI Z CHARAKTEREM I RYŻEM A LA PILAF
Więcej przepisów na naszym blogu. Zapraszamy!