Danie równie pyszne na ciepło jak i na zimno. Tajskie noodle są niebywałe łatwe do zrobienia Świetnie sprawdza się jako lancz do pracy.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego, lub spaghetti
- 2 małe piersi z kurczaka
- Garść szpinaku
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- Pęczek świeżej kolendry
- Pęczek szczypiorku
- 1-2 szklanki orzechów nerkowca
Dresing
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- Sok z połowy cytryny
- 4 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Krok 1
Filety osusz ręcznikiem papierowym, oczyść z błonek. Wszystkie składniki dresingu oprócz masła orzechowego, zmiksuj w malakserze. Połową powstałego sosu polej filety i dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw na pół godziny.
Do pozostałej części sosu dodaj masło orzechowe i zmiksuj na gładką emulsję.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do pieca filety. Piecz 15-20 minut (czas zależy od wielkości filetów) aż po nakłuciu wypłynie przezroczysty sok. Wyjmij z piekarnika, zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut.
Krok 3
W czasie gdy piecze się mięso ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ciepłego makaronu dodaj szpinak i wymieszaj. Posiekaj paprykę w kosiarkę, marchewki w paski i dodaj do makaronu.
Mięso porwij widelcem na małe kawałki i dodaj do makaronu.
Polej całość dresingiem i dodaj kolendrę oraz szczypiorek.
Wymieszaj, dodaj drobno posiekaną kolendrę i szczypiorek. Posyp pokruszonymi orzechami. Podawaj.
Smacznego!