Danie równie pyszne na ciepło jak i na zimno. Tajskie noodle są niebywałe łatwe do zrobienia Świetnie sprawdza się jako lancz do pracy.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego, lub spaghetti
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • Garść szpinaku
  • 2 marchewki 
  • 1 czerwona papryka
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Pęczek szczypiorku
  • 1-2 szklanki orzechów nerkowca

Dresing

  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • Sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki masła orzechowego 

Przygotowanie:

Krok 1

Filety osusz ręcznikiem papierowym, oczyść z błonek. Wszystkie składniki dresingu oprócz masła orzechowego, zmiksuj w malakserze. Połową powstałego sosu polej filety i dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw na pół godziny.

Do pozostałej części sosu dodaj masło orzechowe i zmiksuj na gładką emulsję.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do pieca filety. Piecz 15-20 minut (czas zależy od wielkości filetów) aż po nakłuciu wypłynie przezroczysty sok. Wyjmij z piekarnika, zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut.

Krok 3

W czasie gdy piecze się mięso ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ciepłego makaronu dodaj szpinak i wymieszaj. Posiekaj paprykę w kosiarkę, marchewki w paski i dodaj do makaronu. 

Mięso porwij widelcem na małe kawałki i dodaj do makaronu.

Polej całość dresingiem i dodaj kolendrę oraz szczypiorek.

Wymieszaj, dodaj drobno posiekaną kolendrę i szczypiorek. Posyp pokruszonymi orzechami. Podawaj. 

Smacznego!