Prosta, kolorowa sałatka z delikatnych warzyw, którą można nakarmić drwala.  A on poprosi o dokładkę, bo sałatka z soczewicy i ryżu pięknie wygląda i tak też smakuje.

Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Królestwo za miskę soczewicy

Soczewica – zielona, czerwona, szara, żółta i czarna, drobna i delikatna jak groszek, a treściwa jak fasola. Znana ludzkości od pradawnych czasów, łatwa w uprawie, niekłopotliwa w transporcie, bo lekka. Po ugotowaniu znacznie za to zwiększa objętość, dając sytość i zdrową strawę. Na pewno pamiętacie biblijną opowieść o Ezawie, najstarszym synu Izaaka, który za potrawkę z soczewicy sprzedał prawo pierworództwa bratu Jakubowi, który warzył danie. Transakcja o niebagatelnym znaczeniu, bo prawo pierworództwa w judaizmie to niejako pierwszeństwo do dziedziczenia. Albo potrawka była nadzwyczaj dobra, albo Ezaw był wyjątkowo głodny.

Rzeczywiście soczewica ma coś w sobie, jest delikatna, drobna, niepozorna, a zawiera potężny ładunek białka, potasu i kwasu foliowego. Jest warzywem bardzo zdrowym, zalecanym do konsumpcji kobietom w ciąży.

W daniu jakie chcemy Wam zaproponować soczewica tworzy duet z ryżem. Ona jest czerwona, on żółty za sprawą kurkumy. Aromat soczewicy nadaje chorizo, co zbliża ją w kierunku kuchni włoskiej. Ryż zrobiony jest bardziej na wschodnią nutę. Świetnie robi mu dodatek kory cynamonowca, który delikatnie aromatyzuje całość.
Danie można jeśc na ciepło i na zimno. Potrawa doskonale się mrozi.

Przepis inspirowany cooking.nytimes.com

Składniki:

  • Krewetki 300 g

Soczewica

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • Chorizo – 10-centymetrowy kawałek
  • Duża garść szpinaku
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Ryż

  • 2/3 szklanki ryżu
  • 1 żółta cebula
  • Kawałek cynamonu – 2 cm
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj czerwoną cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oleju w rondlu, wrzuć na niego cebulę. Smaż 5 minut. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do cebuli. Smaż minutę. Pokrój chorizo w plastry a czerwoną paprykę w kostkę i dorzuć do rondla. Smaż 5 minut. Wsyp do warzyw soczewicę i smaż mieszając przez 2-3 minuty. Zalej niewielką ilością zimnej wody. Przykryj rondel, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut albo do czasu aż soczewica będzie al dente. Jeśli soczewica wchłonie wodę a nadal będzie twarda, dolej odrobinę wody.

Pod koniec gotowania wrzuć do soczewicy połowę krewetek, wmieszaj je w warzywa, przykryj i duś ze 2 minuty.

Krok 2

Rozgrzej w drugim rondlu 2 łyżki oleju. Wsyp na niego posiekaną drobno żółtą cebulę. Smaż 5 minut. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę paprykę żółtą. Smaż na wolnym ogniu kolejne 5 minut. Wsyp do warzyw dobrze wypłukany w zimnej wodzie ryż. Zamieszaj i smaż 2-3 minuty. Wrzuć cynamon, dodaj łyżeczkę kurkumy i rozprowadź w ryżu. Zalej wodą, na centymetr powyżej powierzchni ryżu. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do ryżu drugą połowę krewetek, wmieszaj je w warzywa i duś 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj soczewicę i ryż rozłożone obok siebie, albo wymieszane.

Smacznego!