Nadspodziewanie pyszne danie. Trzy składnik na krzyż i super prosta i niecodzienna pasta gotowa. Spaghetti z cieciorką zauroczy każdego amatora makaronu.
Przygotowanie: 5 minut
Pieczenie: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Włosi to oczywiście miłośnicy makaronów, ale uwielbiają też inne produkty i płody rolne, jak ryż oraz groch. Macaroni con ceci, czyli pasta z cieciorką jest jednym z ważniejszych dań kuchni rzymskiej. To bardziej zupa niż klasyczna pasta.
Nas zaintrygowała wariacja na temat makaronu z cieciorką: tagliatele z cieciorką i rozmarynem. Danie genialne! Powoli smażony rozmaryn wspaniałe aromatyzuje sos, a później połamany na małe kawałki świetnie odnajduje się w makaronie. Cieciorka to w ogóle kwestia osobna.
Pieczona cierciorka
W przeciwieństwie do oryginału, który zaleca usmażenie cieciorki, my ją pieczemy. Pieczona cieciorka to wspaniała rzecz, która świetnie sprawdzi się w roli zwykłej przekąski do oglądania meczu, czy filmu we dwoje. Polecamy Wam ten sposób przygotowywania cieciorki. Możecie ją dłużej potrzymać w piekarniku wtedy zmieni się w chrupiące jak orzechy danie.
Przepis pochodzi z cooking.nyt.com
Składniki:
- 1 puszka cieciorki 400 ml
- 1/2 opakowania spaghetti albo linguini
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- Siekana natka pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka papryczki chili
- Szczypta kuminu
- Tarty parmezan (ilość według uznania)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Cieciorkę wyjmij z puszki, odcedź, przelej wodą na sicie. Wysyp na blaszkę do pieczenia, posyp łyżeczką słodkiej papryki, połową łyżeczki chili, łyżeczką soli, szczyptą kuminu, polej łyżką oleju i wymieszaj dokładnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia.
Krok 2
W połowie pieczenia cieciorki, nalej zimnej wody do garnka – ze 2 litry. Doprowadź do wrzenia, wsyp do wody łyżkę soli. Włóż do garnka makaron i ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (jeśli planujesz makaron zabrać do pracy następnego dnia, gotuj makaron 2 minuty krócej niż mówi instrukcja, makron misi być mocno al dente, żeby nie rozmiękł się podczas odgrzewania).
Krok 3
W czasie, gdy gotuje się makaron wlej do rondla 6 łyżek oliwy i wrzuć rozmaryn w całości. Podgrzewaj rozmaryn na średnim ogniu, żeby się nie spalił, ale usmażył się jak frytka – 3-4 minuty. Wyjmij rozmaryn z oliwy i przełóż na ręcznik papierowy, żeby go osączyć.
Krok 4
Dodaj do oliwy dwa posiekane ząbki czosnku, przesmaż chwilę a następnie dołóż pieczoną cieciorkę.
Smaż przez 2 minuty, następnie dodaj 2 łyżki masła i energicznie zamieszaj.
Podłej sos wodą spod makaronu – kilka łyżek. Wymieszaj. Dodaj do sosu makaron i pokruszony rozmaryn. Posyp posiekaną natką pietruszki, tartym parmezanem i podawaj.