Sałatka z psem niewiele ma wspólnego, ale lekko szalona jest na pewno. Bo kto by brał się za pieczenie awokado? Wierzcie, że warto. Ta sałatka ma wszystko: chrupkość, ostrość, łagodność i miękkość w jednym.
Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe 

Liczba porcji: 2

Przepis pochodzi z programu kulinarnego Jamiego Oliviera „America”.

Sałatkę zrobił podczas pobytu w Arizonie z lokalnie dostępnych składników. Nazwa wzięła się stąd, że jakiś pies złapał coś do jedzenia podczas kręcenia programu i uciekł?

Trudno mu się dziwić, bo sałatka jest pyszna. Pieczone awokado z zewnątrz lekko twardawe w środku jest kremowe. Spróbujcie je tak przyrządzić a przekonacie się, że naprawę warto. Awokado trzeba tylko dobrze pezyprawić.

Absolutnie hitowe są chipsy z tortilli – chrupiące i lekko słone. Polecamy Wam tortille domowego wyrobu. Przepis sprawdzony i pewny! Jeśli kupujecie placki w sklepie sprawdźcie skład. Jeśli zawierają więcej niż 5 składników, lepiej ich nie kupujecie. 

Sałatka z pieczonym awokado jest niezwykle łatwa do zrobienia i gotowa jest w 20 minut. Od siebie dodaliśmy do przepisu krewetki, żeby sałatka była bardziej sycąca. Możecie spokojnie je pominąć lub dodać do  jej np. pieczone mięso.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 placki tortilli (najlepiej domowych)
  • 200 g krewetek surowych 
  • 2 główki sałaty rzymskie
  • Garść rukoli
  • Duża garść pestek dyni
  • Duża garść nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu 
  • Papryczka chili (według uznania)
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu
  • Garść kiełków 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Przekrój awokado na połowy, usuń pestki, obierz, dobrze posól i popierz, posyp ziarnami kuminu, skrop oliwą, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut aż owoc zacznie się przypiekać.

Krok 2

W międzyczasie pokrój tortille w trójkąty lub w dowolny sposób. Rozłóż je na tacce do pieczenia, rozsyp na nich pestki i nasiona. Posyp całość startymi parmezanem. Wstaw do piekarnika z awokado. Kiedy kawałki tortilli zaczną brązowieć, wyjmij tackę z piekarnika.

Krok 3

Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić wrzuć na nie dwa rozgniecione ząbki czosnku. Smaż przez krótką chwilę, następnie dodaj krewetki obrane z pancerzyków.

Smaż po 2 minuty z każdej strony. Posól i popieprz.

Krok 4  

Rozłóż sałaty na talerzach, wyłóż na nie chipsy z tortilli, pestki i nasiona. Na wierzch połóż awokado i posiekane chili oraz kiełki. Skrop cytryną i oliwą.