Chleb z makaronem?Jak najbardziej! Pasta z grzankami to niecodzienne połączenie dwóch mącznych składników: podsmażonego, chrupkiego chleba i miękkiego makaronu. Do tego słodkie pistacje, cytrusowym zest i mięta.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Pasta mollicata, czyli makaron z grzankami jest tradycyjnym daniem nadmorskiego regionu Basilicata (pogranicze Pugli, Kalabrii, ale generalnie można spotkać je powszechnie w całych południowych Włoszech. To biedniejsza część kraju, gdzie ludzi nie było stać na tak wypasione dodatki do pasty jak sos bolognese. Musiał wystarczyć im czerstwy, podsmażony chleb.
Dzisiaj makaron z grzankami jest jedym z chętniej przyrządzanych dań makaronowych, bo łatwo go zrobić, a smakuje naprawdę niecodziennnie. Chrupiące grzanki, miękki, choć oczywiście ugotowany al dente makaron stanowią ciekawe zestawienie. W naszym przepisie pojawiają się dodatkowe smaczki, jak orzechowy, lekk słodki smak pistacji, przełamany cytrusowy zestem z cytryny, a na to wszystko nakłada się orzeźwiający aromat mięty.
Przepis pochodzi z serwisu cooking.nyt.com
Składniki:
- 1/2 opakowania spaghetti lub linguini
- Krewetki surowe 300 g
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- Kawałek papryczki chili (według uznania)
- Kilka łyżek parmezanu
- Kilka łyżek posiekanej zieleniny – natka pietruszki, bazylia
- Sól i pieprz
Grzanki
- 2 kromki chleba
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki drobno posiekanych pistacji
- Zest z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub kilka listków świeżej, drobno pokrojonej
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj wodę, solidnie posól, wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź zachowując pół szklanki wody z gotowania.
Krok 2
W połowie gotowania makaronu zacznij przygotowywać pozostałe składniki pasty. Rozgrzej na patelni dwie łyżki oliw. Z kromek chleba odetnij skórkę a miąższ pokrój w małą kostkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Praż często mieszając aż grzanki lekko zbrązowieją. Przełóż do misy. Dodaj do nich posiekane pistacje, zest z cytryny i miętę. Wymieszaj.
Krok 3
Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, wstaw na kuchenkę, rozgrzej na niej dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy. Wyłóż na rozgrzany tłuszcz krewetki. Smaż dwie minuty. Przewróć na drugą stronę dodaj do krewetkę posiekane w plasterki dwa ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chilli. Smaż jeszcze przez 2 minuty.
Krok 4
Przełóż makaron do rondla z krewetkami, podlej całość wodą z gotowania tak żeby rozluźnić sos (wlewaj stopniowo, według potrzeby). Wymieszaj.
Podawaj makaron posypany grzankami, parmezanem i posiekaną zieleniną.