Zdrowe i bardzo łatwe do zrobienia danie makaronowe z zoodli z cukini, zanurzonych w wyrazistym sosie z suszonych pomidorów. Do tego podsmażony kurczak i tarty parmezan. Bogactwo smaków zaklęte w kilku składnikach.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Latwe
Liczba porcji: 2 duże
Kluczowym składnikiem dania są suszone pomidory. Dobrze jest użyć pomidorów z zalewy i pomidorów suszonych bez zalewy. Te drugie po podsmażeniu dodają daniu pysznego aromatu pomidorowego.
Doskonałym uzupełnieniem potrawy jest cukinia. Jeśli nie macie spiralizera, czyli specjalnego urządzenia do wycinania makaronów z warzyw możecie zwykłą obieraczką do warzyw pokroić cukinię w pasy.
Przepis pochodzi z bloga Cafedelites.com
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka
- Szklanka suszonych pomidorów z zalewy
- ½ szklanki suszonych pomidorów
- ½ szklanki tartego parmezanu
- 300 ml śmietany 12 proc. (nieco więcej niż szklanka)
- 3 ząbki czosnku posiekane w plasterki
- 2 średnie cukinie
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Najpierw zoodle. Umyj cukinie, odkrój końce i przy pomocy spiralizera albo obieraczki do warzyw potnij na makarony. Posiekaj na cienkie paski plastry suszonych pomidorów z zalewy i pomidorów bez zalewy. Posiekaj na plasterki ząbki czosnku.
Krok 2
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego posiekane plastry suszonych pomidorów. Smaż na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, przez 4-5 minut. Dorzuć do pomidorów posiekany czosnek. Smaż jeszcze 2 minuty. Ściągnij całość z patelni i odłóż na bok.
Krok 3
Filety przekrój wzdłuż na plastry, a następnie pokrój w cienkie paski. Na patelnię, na której smażone były pomidory, wlej łyżkę oleju. Rozgrzej. Wyłóż na patelnię pokrojonego kurczaka. Dopraw bazylią i oregano. Delikatnie posól (pomidory są słone, a do sosu trafi jeszcze słony parmezan) i smaż na dość intensywnym ogniu przez 5-6 minut, aż mięso lekko się podpiecze. Wtedy dodaj do kurczaka podsmażone pomidory z czosnkiem, dorzuć posiekaną papryczkę chili. Przesmaż razem chwilę, zmniejsz ogień. Powoli wlej na patelnię śmietanę, żeby jej nie zważyć. Rozmieszaj. Wsyp parmezan, wymieszaj ze śmietaną na patelni. Na koniec dodaj zoodle i wymieszaj z sosem.