Charakterny sos, aromatyczne pulpeciki i chrupiące warzywa – oto przepis na prostą i pyszną sałatkę. Choć składa się głównie z warzyw, spaghetti cukiniowo-marchewkowe spokojnie może wystąpić w roli lanczu, bo jest zdrowo sycące.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Przepis na spaghetti cukiniowe jest hybrydą dwóch przepisów pochodzących z bloga FitMenCook, skąd wzięliśmy pulpeciki oraz Betty Crocker, amerykańskiej kulinarnej celebrytki, u której wpadł nam w oko sos. Spaghetti warzywne, szczególnie cukiniowe, ma to do siebie, że niestety może być mdłe. Cukinia jest cudownym warzywem, ale generalnie nie ma wyrazistego smaku. Za to chętnie przyjmuje cudze aromaty. Dlatego uznaliśmy, że sos do sałatki makaronowej musi mieć pazur. No i ma. Generalnie jest to przepis na sos do dań azjatyckich, ale świetnie sprawdza się z aromatycznymi pulpecikami włoskimi. Smaki doskonale się uzupełniają. Przepis naprawdę wart wypróbowania.

Cukinia ma jeszcze jedną cechę, o której warto pamiętać robiąc z niej makaron – pocięta na paski puszcza dużo wody. Generalnie jest to warzywo bardzo wodniste i nie ma z tym większego problemu jeśli podawana jest zaraz po przygotowaniu. Jeśli zamierzacie ją zabrać do pracy to następnego dnia na pewno podpłynie wodą. Właśnie z tego względu zdecydowaliśmy się na orientalny sos a nie pesto, jak planowaliśmy na początku, gdyż woda z cukini delikatnie go rozszerza. Pesto zrobiłby się natomiast nieprzyjemnie wodniste.

Składniki:

Pulpety

  • 400 g mielonego indyka
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej (możesz ją zrobić w domu, przepis znajdziesz niżej)
  • Kilka łyżek posiekanej pietruszki i/lub bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Spaghetti

  • 1 średnia cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • Pęczek rzodkiewek
  • Inne dowolne warzywa: cukinia, sałata, kalarepka

Sos

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 11/2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • Mała papryczka chilli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przyprawa włoska 

  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku 
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Zioła po wymieszaniu można przechowywać w zamkniętym naczyniu

Przygotowanie:

Krok 1
Zacznij od pulpetów. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Do mięsa wsyp przyprawę włoską, posiekaną zieleninę, jajko, tarty parmezan, wymieszaj. Formuj małe pulpeciki, mniejsze od orzecha włoskiego. Obtaczaj każdą kulkę w bułce tartej i odkładaj na blaszkę do pieczenia. Gdy wyrobisz całe mięso, wstaw pulpety do piekarnika i piecz przez 15 minut (albo do czasu, aż pulpecik po przekrojeniu nie będzie różowy w środku).

Krok 2
Sos. Posiekaj drobno papryczkę chili i czosnek. Przełóż płynnymi  składnikami, oprócz masła orzechowego, do słoiczka, zakręć pokrywkę i mocno potrząśnij. Przelej sos do miseczki, dodaj do niego masło orzechowe i wymieszaj całość.

Krok 3
Warzywne spaghetti. Umyj warzywa, obierz marchew. Posiekaj rzodkiewki na plasterki. Maszynką do obierania warzyw ze specjalną końcówką (zobacz jak to zrobić warzywne spaghetti) potnij cukinię i marchew na makarony.

Krok 4
Przełóż warzywa do misy, wymieszaj z sosem. Na spaghetti wyłóż pulpeciki. Podawaj.