Tę sałatkę wymyślił naprawdę głodny kucharz. Ma tylko pięć składników i lekki, jogurtowy sos, ale jest bardzo sycąca. Sałatka COBB to idealny zdrowy lunch ze słoika.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Sałatka COBB

Sałatka COBB pochodz z Hollywood.  Po raz pierwszy przygotował ją w 1937 r. bardzo głodny kucharz. Był nim niejaki Robert „Bob” Cobb, właściciel restauracji Brown Derby.  Wieczorową porą wpadł do swojej knajpy i na szybko zrobił sobie takie cudo. Widzicie – potrzeba matką najlepszych przepisów!

Wersja light

Dziś sałatka COBB jest jednym z najbardziej popularnych dań w USA. Żelazny zestawskładników sałatki to kurczak, awokado, jajko na twardo, sałata pomidorki i cebula. Różne są przepisy na sos do sałatki, my proponujemy lekki dresing na bazie jogurtu. Możecie dodać go od razu do słoika, kładąc na samo dno, albo spakować osobno i polać nim sałatę przed jedzeniem.

Składniki:

  • 2 małe filety z kurczaka lub 200 g polędwiczek
  • 1 awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g)
  • Sałata rzymska

Marynata do kurczaka:

  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sos:

  • Pół kubka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • Szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty do kurczaka, a następnie włóż do niej filety i dokładnie obtocz marynatą. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Plastry boczku rozłóż na tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź.

Krok 3
Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy.

Krok 4
Rozłóż sałatę. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety w kostkę. Boczek połam na kawałki.

Składniki układaj warstwami w słoiku.

Smacznego!