Jędrne krewetki, pęczak, który zawsze jest al dente, słodki buraczek i marchewka, a to wszystko polane dresingiem z mango i szalotki.
Czas: 25 minut plus 45 minut na upieczenie buraczków
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Jared Diamond, amerykański geograf, historyk, w nagrodzonej nagrodą Pulitzera książce „Guns, germs and steel” stwierdził, że wszystko co wydarzyło się w naszej cywilizacji w ostatnich 13 tys. lat to zasługa jęczmienia (i jeszcze paru innych czynników). Wyhodowane gdzieś w głębi Euroazji zboże, bardzo odporne, dostosowujące się do różnych warunków klimatycznych. uwolniło homo sapiens od ciągłego biegania na polowania, uniezależniło od dzikich, sezonowych owoców i nasion, naładowało energią, dało siły do rozmnażania się i jeszcze na koniec poprawiło nastrój. Jęczmienne piwo to jeden z najstarszych napojów alkoholowych na ziemi!
Pęczak to zboże starożytne, znane ludziom od czasu neolitu. Zboże niemal święte, gdyż w Mezopotamii było symbolem bogini współczucia Shala. W Pięcioksięgu Starego Testamentu, jęczmień znajduje się na liście „Siedmiu płodów ziemi”, obok pszenicy, granatu, grapefruitów,. oliwy, fig i daktyli, które Lud Wybrany miał zastać w Ziemi Obiecanej Kanaan.
Jęczmienio-żercy
Pęczak był oznaką mocy, gdyż rzeczywiście dodaje energii i chęci życia. Starożytni Rzymianie nazywali gladiatorów Hordearii, czyli Jęczmienio-żercami co sporo mówi o ich diecie;) Godzi się jednak dodać, że sami Rzymianie woleli pszenicę, z której można było wyrabiać białą, lekką mąkę. Surowy jęczmień, zadziorny i charakterny, nie miał szans z delikatesową pszenicą.
Podobnie jest i dzisiaj – królową zboża jest pszenica, choć jej właściwości zdrowotne są znacznie mniejsze niż starego, dobrego jęczmienia. Pęczak, bo tak taką piękną nazwę nosi kasza jęczmienna, to ładunek zdrowych składników zamknięty w kształtnych nasionkach, których charakterystyczną cechą jest to, że zawsze zostają al dente.
Pęczak jest bogaty w witaminy z grupy B, zawiera dużo błonnika, reguluje poziom cukru we krwi, wspiera pracę jelit. Polecany jest wszystkim odchudzającym się, osobom z nadciśnieniem, zestresowanym i diabetykom.
W sałatce, którą Wam proponujemy, jędrny, krągły pęczak, najpierw podprażony, później ugotowany stanowi doskonałe towarzystwo dla równie charakternej, lekko twardej krewetki. Całość skąpana jest w aromatycznym dresingu z szalotki i mango.
Polecamy!
Danie powstało z miksu przepisu z eatingwell.com i halfbakedhearvest.com
Składniki:
- 300 g surowych krewetek
- 4 buraczki
- 1/2 szklanki pęczaku
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia
- Duża garść rukoli
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
Dresing
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki mango drobno pokrojone
- 1 łyżka musztardy dijon (może być sarepska lub miodowa)
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraczki umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 45 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Krok 2
W międzyczasie rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Posiekaj drobno szalotkę i wrzuć na rozgrzane masło.
Smaż ze 2 minuty mieszając.
Krok 2
Przepłucz pęczak pod zimną woda, a następnie wysyp do rondla z cebulą. Praż kaszę przez 3 minuty, mieszając żeby się nie przypaliła.
Zalej szklanką plus ćwiartka wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 18 minut.
Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Krewetki obierz z pancerzyków (ogonki możesz zostawić dla lepszego efektu), wyłóż na masło i smaż na dość intensywnym ogniu przez 2 minuty. Posól, popieprz i przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze minutę. Popierz i posól. Zdejm z patelni.
Krok 4
Finał. Buraczki obierz i pokrój w plastry, a potem w kostkę. Marchew obierz i obieraczką do warzyw pokrój w paski. To samo zrób z cukinią. Przełóż warzywa do misy.
Pęczak posól i popierz. Dodaj do misy z warzywami. Przełóż do niej krewetki i umytą, osuszoną rukolę.
Krok 5
Dresing. Poszatkuje drobno szalotkę. Przełóż do słoiczka (np. po dżemie). Dodaj do niej łyżkę musztardy, pokrojone mango, łyżeczkę miodu, 2 łyżki cytryny, 2 łyżki oleju. Zakręć słoiczek i potrząsaj mocno, aż desing zmieni się w emulsję.
Polej nią sałatkę. Podawaj.