Potrawa robi się sama. Mięso trzeba tylko obsmażyć, zalać pomidorami i dusić na wolny ogniu do miękkości. Królik a la cacciatore jest daniem prostym, zdrowym i eleganckim.
Czas: Ponad godzinę
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Trzeba przyznać, że dość to dziwne, że w czasach kiedy zdrowe odżywianie jest centralnym punktem odniesienia dla wielu osób w układaniu jadłospisu trzeba przekonywać ludzi do konsumpcji mięsa z królika. Nie ma przepisu w sieci, żeby opis przygotowania potrawy z króliczego mięsa nie był poprzedzony opisem jak zdrowe jest to pożywienie, że trzeba wyzbyć się uprzedzeń, że trzeba go od czasu do czasu zjeść.
Zdowy jak królik
Dawniej ludzie nie mieli takich przesądów. Przygotowywali królinę szczególnie dla dzieci, bo choć nie mieli tabel ze składnikami odżywczymi, zawartością białka, cholesterolu, wiedzieli, że to jest po prostu zdrowe jedzenie. Bo jest. Mięso królika jest znacznie zdrowsze niż drób, zawiera więcej białka, które jest w 90 proc. przyswajalne przez organizm, jest lekko strawne, dlatego podaje się go dzieciom i chorym, zawiera bardzo mało cholesterolu i świetnie oczyszcza żyły, dlatego jest wskazany dla ludzi z nadciśnieniem, jest niskokaloryczny dlatego doskonale nadaje się dla wszystkich odchudzających się i na diecie.
Królik po myśliwsku
Czego jeszcze potrzeba, żeby namówić Was do jedzenia mięsa z krolika? Dobrego przepisu. Królika można przyrządzać na wiele sposobów. My polecamy dzisiaj królika a la cacciatore, czyli po myśliwsku. To klasyk włoskiej kuchni. Zresztą Włosi to prawdziwi smakosze królików. Rocznie zjadają 6 kg tego delikatesu. Przeciętny Polak – pół kilograma.
Królik po myśliwsku jest bardzo prostym daniem. Wystarczy mięso obsmażyć, zalać pomidorami i spokojnie dusić do miękkości. Na koniec powstanie delikatny, zawiesisty sos pomidorowy, w którym można maczać chleb, lub podać z makaronem, ryżem, kaszą. My zjedliśmy królika z kaszą orkiszową.
Przepis pochodzi ze strony restauratora, krytyka kulinarnego i autora książek kucharskich Antonio Carluccio.
Składniki:
- Królik
- 2 główki czosnku
- 2 puszki całych pomidorów lub 750-800 ml passaty
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 2-3 łodygi rozmarynu lub łyżeczka suszonego, startego na proszek
- Mąka do oprószeniu mięsa
- Kilka łyżek oleju
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Podziel królika na kawałki dobrze posól, popieprz, obtocz mięso w mące. Rozgrzej w szerokim rondlu 6-8 łyżek oleju. Gdy będzie gorący wykładaj na niego kawałki mięsa i smaż z obydwu stron aż mięso się ładnie przyrumieni – 5-8 minut.
Krok 2
Zalej mięso winem (pół szklanki) i drewnianą szpatułką zeskrob z dna rondla przypalone kawałki mięsa. Kiedy alkohol odparuje dodaj do mięsa nieobrane ząbki czosnku z dwóch główek, 2-3 łodygi rozmarynu lub łyżeczkę suszonego, złej całość pomidorami, przykryj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę aż mięso będzie miękkie.
Podawaj z ryżem lub dobrym pieczywem