Bardzo sycąca sałatka, długo pozostawiająca wspomnienie smaku słodkiego mango i kwaskowego dresingu. Zamiast wędzonej ryby do sałatki można dodać też prosciutto.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: łatwy

Szacowana cena dla dwóch osób: 30 zł

Przepis wymyślił Eugeniusz jeszcze w czasach kiedy rzadko robiliśmy jedzenie do pracy i kiedy znudziły mu się kanapki od zakładowego Pana Kanapki. Poszedł do sklepu, kupił wędzoną rybę i kilka warzyw, posiekał w zakładowej kuchni i zjadł ze smakiem. Z czasem w domu udoskonaliliśmy przepis.

Jego podstawę stanowi mango, nasz najulubieńszy owoc który od dawna wciągamy na śniadanie razem z bananem, płatkami i jogurtem. Reszta składników jest absolutnie dowolna. Z jednym wyjątkiem: w sałatce powinny znaleźć się pomidorki koktajlowe, które przez swoją kwaskowość podkreślają delikatną słodycz mango. Zamiast wędzonej ryby do sałatki można podać np. prosciutto.

Składniki:

  • Wędzona ryba (pstrąg lub łosoś) lub prosciutto
  • Dojrzałe małe mango
  • Kolorowe pomidorki koktajlowe 250 g, czyli dwie garści
  • Opakowanie rukoli lub mieszanki sałat
  • Pół małej czerwonej cebuli lub mała szalotka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Dresing

  • Łyżka miodu
  • Łyżka soku z cytryny
  • Łyżka ostrej musztardy
  • Łyżka oleju

Sałatka z mango i pstrągiem

Przygotowanie:

Krok 1

Myjemy i osuszamy warzywa. Pomidorki kroimy na połówki, a mango w kostkę (bez skóry oczywiście).

Miąższ wykrawamy w ten sposób, że odkrawamy bok mango z jednej z dwu płaskich stron (wbrew pozorom owoc nie ma idealnie jajowatego kształtu, ale jest spłaszczony po bokach). Następnie kroimy miąższ w kratkę, wywracamy na drugą stronę i odcinamy kostki od skórki. Kostkę można wykroić najpierw zdejmując skórkę z mango, potem pokroić nożem miąższ w kratkę, a następnie odciąć od kostki.

Mango wrzucamy do miski z sałatą i pomidorkami.

Krok 2

Rwiemy rybę na kawałki i układamy na sałatce (jeśli wybraliśmy prosciutto – kroimy je w paski).

Krok 3

Robimy dresing mieszając wszystkie składniki w szczelnie zamkniętym słoiku. Polewamy sałatę.

Krok 4

Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Na wierzch kładziemy cienko pokrojoną w krążki czerwoną cebulę. Pycha!

Przepis na sałatkę z pstrąga i mango

Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.