Łatwe do przyrządzenia kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków. Do tego treściwy, wytrawny sos. Proste, pyszne, sycące danie. 

Czas: 25 minut

Poziom trudności: łatwy

Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł

Przepis inspirowany jednym z programów Kuchniplus, którego prowadzący – niestety nie możemy przypomnieć sobie jego nazwiska – robił kotlety rybne podczas pobytu u kanadyjskiego rybaka, korzystając ze świeżo uwędzonych przez niego  ryb. Nasze kotlety powstały na mniej więcej tym samym równoleżniku, po przeciwnej stronie globu, w Słopnicach, gdzie również mieliśmy okazję jeść lokalnego, pochodzącego z ekologicznej hodowli pstrąga w cenie, w jaką nie uwierzyliby bywalcy warszawskich targów rybnych (zawsze się zastanawiamy kto inkasuje te marże zaszyte w stołecznych cenach).

W Warszawie, nolens volens, kupujemy ryby dostępne w handlu, ale nigdy w hipermarketach. Dobra rybę można kupić pod Halą Mirowską.

Kotlety są łatwe do zrobienia: wystarczy połączyć tłuczone ziemniaki i ryby. Tego typu połączenie to jeden ze standardów anglosaskiej kuchni o nazwie fishcake. Standardowo występuje w nim ryba surowca. Duet z wędzonym pstrągiem to ciekawa odmiana – zdecydowanie upraszcza przepis, bo wykonanie zajmuje kilka minut, a smakowo prezentuje się nader przyjemnie w dużej mierze dzięki treściwemu, wytrawnemu sosowi.

Składniki:

  • Wędzony pstrąg
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • Siekana pietruszka
  • Sól, pieprz
  • Jajko
  • 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej, lub bułki tartej do panierowania

Sos 

  • Opakowanie jogurtu greckiego 250 ml
  • 3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika)
  • Garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

Przepis na kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy około 15 minut, aż staną się miękkie (młodych ziemniaków nie trzeba obierać). Ugotowane lekko studzimy i rozgniatamy na masę. Nie musi być gładka, jeśli nie przeszkadza Wam mały kawałek kartofla w kotlecie.

Krok 2

Ziemniaki łączymy z rybą, z której usuwamy wcześniej ości. Do masy dodajemy posiekaną pietruszkę.

Mieszamy i formujemy kotlety.

Krok 3

Rozbijamy jajko do miski, mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę razową, albo bułkę tartą. Panierujemy kotlety maczając je najpierw w jajku, a potem w mące.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju i smażymy kotlety na złoto po 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 4

Przygotowujemy sos. Orzechy włoskie chwilę prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy na małe kawałki. Dodajemy je do jogurtu greckiego razem z posiekanym szczypiorkiem i 3 łyżkami chrzanu. Solimy i mieszamy.

Krok 5

Na talerz wykładamy kotlety, obok kładziemy sos. Do dania można podać gotowanego kalafiora.

Kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków to wariacja na temat klasycznego dania kuchni anglosaskiej – fishcake, czyli burgerów rybno-ziemniaczanych

Przepis na fishcake czyli ciasteczka rybne
Klasyczne burgery rybne – fishcake.

Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.