Delikatne pulpety, świetne dla dzieci, ponieważ składają się z mięsa i tartych warzyw. Sprytny sposób na przemycenie witamin do menu maluchów.

Czas: 50 min

Poziom trudność: łatwe 

Liczb porcji: 2

Pulpety dla dzieci wymyśliłaJassica Alba, jedna ze 100 najbardziej kreatywnych ludzi według „Forbesa”

Kilka razy była w czołówce rankingów najpiękniejszych aktorek Hollywood i najbardziej seksownych gwiazd kina. Tak było jeszcze 10 lat temu. Teraz Jessica Alba bryluje w innych rankingach: „Forbes” umieścił ją w pierwszej dwudziestce 100 najbardziej kreatywnych ludzi w biznesie, znalazła się na Next List of Rebels, Leaders and Innovators przygotowywanej przez CNBC i wreszcie magazyn „Fortune” uznał ją za jedną z 10 najbardziej wpływowych kobiet, biznesmenek.

Kim jest Jessica Alba? Aktorką, modelką, matką trojga dzieci, współwłaścicielką firmy Honest Company i autorką bestsellerowej książki o zarządzaniu domem. Ma wspaniały dom w Beverly Hills, wart 10 mln dolarów z ogromną kuchnią, bo Jessica Alba „love, love, love to cook”.

I rzeczywiście jej to wychodzi, sądząc po pulpetach jakie zrobiliśmy według jej przepisu: są smaczne, lekkie i delikatne. To zasługa warzyw dodanych do mielonego mięsa i sposobu przyrządzenia.

Alba zrobiła danie w programie telewizyjnym Marthy Stewart.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego indyka
  • 1/2 szklanki startej cukini
  • 1/2 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej (według tego przepisu)
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczkę soli
  • Mały pęczek pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1

Przełóż mięso do misy, wbij do niego jajko, wsyp bułkę tartą, cukinię, wcześniej dobrze odciśniętą z wody, marchew, włoską przyprawę, sól i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj całość.

Krok 2

Wilgotnymi rękami formuj kulki z mięsa wielkości orzecha włoskiego.

Krok 3

Rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju. Wyłóż na niego mięsne kulki. Smaż 5 minut, obracając, żeby pulpety obsmażyły się ze wszystkich stron.

Zalej pulpety połową szklanki wody lub bulionu. Przykryj patelnię i duś przez 10 minut aż mięso wchłonie sos.

Podawaj pulpety z sałatką i ryżem.