Delikatne pulpety, świetne dla dzieci, ponieważ składają się z mięsa i tartych warzyw. Sprytny sposób na przemycenie witamin do menu maluchów.
Czas: 50 min
Poziom trudność: łatwe
Liczb porcji: 2
Kilka razy była w czołówce rankingów najpiękniejszych aktorek Hollywood i najbardziej seksownych gwiazd kina. Tak było jeszcze 10 lat temu. Teraz Jessica Alba bryluje w innych rankingach: „Forbes” umieścił ją w pierwszej dwudziestce 100 najbardziej kreatywnych ludzi w biznesie, znalazła się na Next List of Rebels, Leaders and Innovators przygotowywanej przez CNBC i wreszcie magazyn „Fortune” uznał ją za jedną z 10 najbardziej wpływowych kobiet, biznesmenek.
Kim jest Jessica Alba? Aktorką, modelką, matką trojga dzieci, współwłaścicielką firmy Honest Company i autorką bestsellerowej książki o zarządzaniu domem. Ma wspaniały dom w Beverly Hills, wart 10 mln dolarów z ogromną kuchnią, bo Jessica Alba „love, love, love to cook”.
I rzeczywiście jej to wychodzi, sądząc po pulpetach jakie zrobiliśmy według jej przepisu: są smaczne, lekkie i delikatne. To zasługa warzyw dodanych do mielonego mięsa i sposobu przyrządzenia.
Alba zrobiła danie w programie telewizyjnym Marthy Stewart.
Składniki:
- 0,5 kg mielonego indyka
- 1/2 szklanki startej cukini
- 1/2 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy włoskiej (według tego przepisu)
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczkę soli
- Mały pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Przełóż mięso do misy, wbij do niego jajko, wsyp bułkę tartą, cukinię, wcześniej dobrze odciśniętą z wody, marchew, włoską przyprawę, sól i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj całość.
Krok 2
Wilgotnymi rękami formuj kulki z mięsa wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3
Rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju. Wyłóż na niego mięsne kulki. Smaż 5 minut, obracając, żeby pulpety obsmażyły się ze wszystkich stron.
Zalej pulpety połową szklanki wody lub bulionu. Przykryj patelnię i duś przez 10 minut aż mięso wchłonie sos.
Podawaj pulpety z sałatką i ryżem.