Znudziło Wam się spaghetti z sosem pomidorowym? A może spaghetti nigdy Wam się nie nudzi i macie na nie ochotę w każdej postaci? W obu przypadkach ten wpis jest dla Was. Poznajcie pięć niecodziennych przepisów spaghetii: od scylijskiego z kalafiorem i rodzynkami, przez miętowo-bazyliowe, aż po spaghetii z ziemniakami.

5 niecodziennych przepisów na spaghetti

Spaghetti to zdrobnienie włoskiego słowa spago, czyli szpagat, sznurek. Szlagaciki są chyba najpopularniejszym rodzajem makaronu na świecie (nie licząc makaronu ryżowego). Mają piękny kształt (kto nie zna sceny miłosnej z disneyowskiego „Zakochanego kundla”:-)) i są prawdziwym przyjacielem kucharza, bo wystarczy bardzo niewiele, np. czosnek i papryczka chili, żeby zrobić z nich błyskawiczne, a pyszne danie.

Przygotowaliśmy dla Was wybór pięciu przepisów na różnorodne spaghetii: po sycylijsku z kalafiorem, rodzynkami i orzechami (niecodzienne połączenie składników, prawda?), duet orzeźwiających ziół w spaghetti z miętowo-bazyliowym pesto, spaghetti z pieczonym kalafiorem (prostota i wyjątkowy smak), spaghetti z krewetkami w maślanym sosie (imponujące, ale łatwe w wykonaniu) i wreszcie… zupełnie niezwykłe spaghetti z ziemniakami – będziecie zaskoczeni jak super smakuje!

Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami

Makaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów,  sos pomidorowy i powstanie niecodzienne danie zarówno pod względem smaku, jak i tekstury.

Spaghetti z miętowo-bazyliowym pesto i mozzarellą

spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Super prosty przepis na aromatyczne i orzeźwiające spaghetti.  Bazyliowo-miętowe pesto pięknie pachnie, ma lekki, orzeźwiający smak, który zmienia zwykły makaron w niecodzienne danie. Do tego drobno pokrojona mozarella, która częściowo topi się w zetknięciu z gorącym makaronem, a częściowo zastyga w formie niewielkich, smakowitych grudek sera…

Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym

przepis na spaghetti z kalafiorem

Najprostsze przepisy są najlepsze. Prawdziwą skarbnicą takich dań są Włochy. Polecamy mega łatwy przepis na mega smaczną pastę do przygotowania

Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie

Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym

 

 

 

To najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki wg tego przepisu możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym sosie.

Spaghetti z…. ziemniakami

spaghetti z pesto i szparagami

Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente. Spaghetti z pesto i szparagami (można je zastąpić fasolką szparagową) – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać!

Smacznego!