Jedna z tych potraw, które robi się błyskawicznie, a smakuje jakby wymagała nie wiadomo ile czasu i uwagi. Pikantny smak mięsa miesza się z lekko słodkim makaronem. Danie w 10 minut! 

Czas przygotowania: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Przezroczysty i łamliwy, gdy jest suchy, biały jak mleko, gumowaty i elastyczny po ugotowaniu – makaron ryżowy, fundament kuchni azjatyckiej, kojarzony głównie Chinami, ale najbardziej rozpowszechniony w południowej części kraju, w Tajlandii, Singapurze i Wietnamie. Wymyślony gdzieś w dawnych wiekach dynastii Qin, rządzącej Chinami w II w. przed Chrystusem.

Wziął się ryżowy makaron podobno stąd, że ludy północy, które najechały Chiny (wygłodzona Północ atakuje Południe, nie tylko w „Grze o tron”:) gotowały makarony zbożowe. W południowej części kraju dominowały uprawy ryżu, nie było pszenicy. Żeby nadal jeść ulubiony makaron, najeźdźcy zastąpili ziarna pszenicy ziarenkami ryżu. Dzisiaj makarony pszeniczne nadal są chętnie konsumowane przez Chińczyków, ale to ryż jest podstawą ich diety (102 kg rocznie na głowę).

Makaron ryżowy wyrabiany jest na dwa sposoby: albo poprzez wycinanie długich wstążek z wysuszonych płatów ryżowych, albo, podobnie, jak pszeniczny kuzyn, w skutek wałkowania i rozciągania. Podobnie jak makaron zbożowy, sprzedawany jest w postaci świeżej oraz suszonej. W Polsce dostępny jest chyba wyłącznie ususzony.

Rozpisaliśmy się o makaronie ryżowym, bo jest to bardzo wdzięczny produkt kulinarny, szalenie prosty w obróbce, wymagający znacznie mniej czasu na ugotowanie niż makaron zbożowy, a przy tym bardzo smaczny. Charakterystyczną cechą makaronu ryżowego jest to, że sam w sobie nie ma smaku, natomiast doskonale przyjmuje smaki innych produktów, z którymi jest połączony. Wystarczy też kilka przypraw, żeby zamienił się w bardzo smaczne i sycące danie.
Dzisiaj proponujemy Wam super szybki makaron z usmażoną na chrupko, bardzo aromatyczną mieloną wieprzowiną. Danie można zrobić w 10 minut. Świetnie smakuje podane na gorąco, ale równie dobrze można je zjeść na zimno.
Przepis pochodzi z s serwisu cooking.nytimes.com

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny
  • 150 g makarony ryżowego wstążki (niecałe opakowanie)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 4 cm obranego i startego imbiru
  • Garść siekanych, solonych orzeszków ziemnych
  • Garść szpinaku
  • Garść ziół: pietruszki, bazylii, mięty lub kolendry
  • Pęczek rzodkiewek posiekanych na plastry
  • Kilka łyżek posiekanego szczypioru, razem z cebulkami
  • Sól do smaku

Dresing do makaronu

  • 2 łyżki octu winnego (ewentualnie winnego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przepłucz w zimnej wodzie, żeby wstążki nie skleiły się ze sobą. Odstaw.

Krok 2
Wymieszaj dokładnie 2 łyżki octu ryżowego z łyżką sosu sojowego, sosu chili, łyżką oleju sezamowego, łyżeczką cukru. Wymieszaj z makaronem ryżowym.

Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wyłóż na niego mieloną wieprzowinę. Smaż rozdrabniając mięso szpatułką na małe kawałki. Smaż kilka minut, aż mięso podsmaży się, zbrązowieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj 2 starte ząbki czosnku, dużą łyżkę startego imbiru, posiekany szczypior. Zamieszaj. Podkręć ogień, żeby mięso zaczęło się podpiekać. Smaż w ten sposób kilka minut, aż mięso zrobi się ciemnobrązowe. Dodaj garść umytego szpinaku. Kiedy zwiędnie pod wpływem temperatury, dodaj posiekane rzodkiewki. Dopraw mięso solą.
Podawaj z makaronem, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!