Najprostsza sałatka z pomidorów, chleba, sałaty plus usmażona na chrupko szynka suszona, wszystko skropione octem balsamicznym. Bez żadnych dresingów, specjalnych przypraw. Prostota i smak pełni lata.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Panzanella uchodzi za danie toskańskie, głównie dlatego, że pierwsze zapisy na jej temat pochodzą z Florencji z XVI w., jednak pochodzenie sałaty wcale nie jest takie pewne. Jedni dowodzą, że jest to klasyczna, wiejska, chłopska potrawa, robiona na bazie suchego chleba. W dawnych czasach, we włoskich wsiach wypiekano chleb raz na tydzień w dużych chlebowych piecach, należących do całej wspólnoty. Kilkudniowy chleb trafiał albo do zupy ribollita, albo do panzanelli. Wcześniej był moczony w wodzie, żeby nie połamać sobie na nim zębów.
Inni dowodzą, że panzanella jest strawą rybaków, którzy suchy chleb moczyli w wodzie morskiej i zjadali w warzywami jakie mieli na łodzi.
Jakby nie było, panzanella stanowi fundament włoskiej kuchni na równi z pizzą i spaghetti. Jest niesłychanie prosta do zrobienia i nadspodziewanie smaczna. Jeśli wydaje się Wam, że połączenie grzanek z pomidorami jest czymś trywialnym, to jesteście w dużym błędzie. Dość powiedzieć, że kiedy król Włoch Wiktor Emanuel gościł w 1865 r. na zamku Chianti, został podjęty panzanellą z bazylii, białego chleba i pomidorów, układających się w barwy flagi Włoch.
Zapach lata i pomidorów
Panzanella to wspaniałe danie, proste i zdrowe, jak tylko rustykalna kuchnia potrafi być. Jeśli chodzi o składniki to panuje tu dość duża dowolność, bo przepisy różnią się w zależności od regionu Włoch i kucharza. Można dodać do niej suchy chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i później usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Może to być biała bułka, ciabatta, albo, jak my zrobiliśmy, ciemne pieczywo w ziarnami. Wreszcie, panzanella może być daniem wegetariańskim (wegańskim), ale bardzo dobrze czuje się z dodatkiem wypieczonego/usmażonego na chrupko boczku, panchetty, albo suszonej szynki. Najważniejsze w tym daniu są pomidory: muszą być bardzo dojrzale, pachnące, słodkie, takie jakie tylko latem potrafią być!
Przepis wzorowany wpisem na blogu Delish.com
Składniki:
- 2 ciabatki lub kawałek bułki francuskiej
- Mała czerwona cebula
- Dwie garści sałaty: rzymska, mieszanka sałat
- 2 garście pomidorków koktajlowych lub miks różnych, dojrzałych pomidorów – 4-6 sztuk
- Kilka plastrów wędzonej/suszonej szynki patmeńskiej
- Pół pęczka pietruszki
- Pół pęczka bazylii
- 3 łyżki octu balsamicznego albo soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie;
Krok 1
Rozgrzej patelnię bez tłuszczu, wyłoż na nią plastry szynki. Smaż do momentu aż będą chrupkie.
Zdejmij z patelni.
Krok 2
Pokrój ciabatki w w kostkę. Wysyp na patelnię, na której smażyła się szynka. Mieszaj, żeby pieczywo równomiernie się opiekło. Pod koniec wlej łyżkę oliwy i podsmażaj ciabatty na tłuszczu. KIedy się przyrumieni, zdejm z patelni.
Krok 3
Międzyczasie umyj warzywa. Sałatę i bazylię porwij na kawałki, pomidory pokrój na połówki lub jeśli, używasz dużych pomidorów, w kostkę, w półplastry lub plastry, cebulę pokrój w plastry, pietruszkę posiekaj, Ułóż wszystkie składniki na talerzu. Skrop oliwą i octem balsamicznym. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.