Jeśli lubicie młodą kapustę to ten przepis na pewno Wam zasmakuje! Nasza autorska wersja popularnej portugalskiej calo verde, zainspirowana polską parzuchą. Zupa z młodej kapusty i chorizo tak prosta do zrobienia, że bardziej już się nie da.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2 solidne
Calo verde w polskiej wersji
Nie ma chrzcin i wesela w Portugalii, żeby na stole nie pojawiła się calo verde – zielona zupa na bazie ziemniaków z dodatkiem lokalnej odmiany jarmużu, która nadaje całości koloru. U nas w domu calo verde pojawiła się już jakiś czas temu i szczególnie przypadła do gustu Eugeniuszowi, miłośnikowi zawiesistych zup i ziemniaków. Miała nawet trafić na bloga, ale przegrała z kremem z groszku (który z kolei kocham ja).
Zainspirowani parzuchą
Teraz postanowiliśmy do niej wrócić za sprawą Marty, która niedawno podzieliła się z nami swoim menu na tydzień. Zaczynało się własnie od parzuchy, czyli zupy z młodej kapusty i bulionu (całe menu Marty możecie zobaczyć na grupie Jak planować posiłki, do której serdecznie Was zapraszamy). Zainspirowani parzuchą postanowiliśmy trochę przekręcić przepis na calo verde i zamiast jarmużu dodać do zupy młodą kapustę, która właśnie pojawiła się w sklepach. Nam ta wersja bardzo smakowała (znowu głównie Eugeniuszowi :-)) Mamy nadzieję, że portugalski klasyk, z polską nutą, Wam również się spodoba!
W oryginalnym przepisie występuje jarmuż, który ma dość mocno smak i aromat. Młoda kapustka jest słodka, choć ciutkę mdła, dlatego trzeba ją mocniej przyprawić niż klasyczne calo verde, które niczego poza solą i pieprzem nie potrzebuje. My dodaliśmy do zupy trochę majeranku i soku z cytryny, żeby dodać jej nieco kwaskowości.
Składniki:
- 250 g chorizo
- Mała główka młodej kapusty (lub pęczek jarmużu)
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula średniej wielkości drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek oliwy
- 4 szklanki bulionu lub wody
- Łyżeczka majeranku
- Łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej garnek na kuchence, dodaj 2 łyżki masła, a gdy się roztopi wsyp cebulę i czosnek. Smaż około 5 minut, aż zmiękną. Gdyby warzywa były za suche, dodaj trochę oliwy.
Krok 2
Obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaki. Dodaj do cebuli i czosnku, zamieszaj i smaż przez minutę. Następnie zalej warzywa bulionem lub wodą, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 15-20 minut, w zależności od rodzaju ziemniaków. Przy pomocy tłuczka rozgnieć ziemniaki na pure, albo użyj ręcznego robota.
Krok 3
Umyj kapustę, odkrój twarde łodygi, zroluj liście jak na cygaro i pokrój w poprzek tak by uzyskać ładne, długie paski. Wrzuć do zupy i gotuj przez 15 minut.
Krok 4
W międzyczasie rozgrzej patelnię, pokrój chorizo w plastry i usmaż na złoto z obydwu stron. Dodaj do zupy.
Zupę z młodej kapusty podawaj z dobrym pieczywem.
Smacznego!
Szukasz więcej wyjątkowych przepisów na zupy – sprawdź 5 pomysłów na zupę krem.