Bardzo prosta glazura do skrzydełek na bazie oleju i masła, która wspaniałe nawilża mięso, chroniąc przed wysuszeniem. Dzięki temu będzie soczyste i aromatyczne.

Przepis podpatrzyliśmy u Marthy Steward i trochę zmodyfikowaliśmy, dodając od siebie miód i cytrynę. 

Czas grillowania: 30 minut

Liczba porcji: Glazury do skrzydełek z podanej ilości składników starczy na 12 sztuk

Składniki:

  • Jedna czwarta szklanki oleju
  • 3 łyżki masła
  • Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego
  • Łyżeczka curry
  • Łyżeczka  kurkumy
  • Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek)

Przygotowanie:

Do rondelka wlej olej (jedną czwartą szklanki) i podgrzej na średnim ogniu, dodaj masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści, wsyp kurkumę, curry (po łyżeczce) i dorzuć tymianek (pół łyżeczki).

Kiedy mikstura się zagotuje, ściągnij rondelek z ognia i pędzelkiem posmaruj nią skrzydełka z obydwu stron (przed wstawieniem na ruszt). Piecz na rozgrzanym grillu, ale nie za blisko żaru, żeby nie spalić skrzydełek. Smaruj glazurą co 5-7 minut i odwracaj skrzydełka posmarowaną stroną w kierunku żaru. . Czas pieczenia – około pół godziny. 

Na koniec dodaj do marynaty miód i cytrynę, wymieszaj i posmaruj skrzydełka z obydwu stron. Grilluj odwracając skrzydełka, aż glazura ładnie się skarmelizuje, czyli przypiecze.

Mięso a la grill z piekarnika

Ta glazura do skrzydełek doskonale nadaje się także do mięsa pieczonego w piekarniku.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Smaruj glazurą co 10 minut odwracając skrzydełka. Czas pieczenia – 45-50 minut.

Smacznego!

Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:

Słodko ostra posypka na grilla

Glazura z wina i cynamonu

Zaprawa na grilla z espresso i papryki

Marynata na grilla z sokiem jabłkowym