Bardzo prosta glazura do skrzydełek na bazie oleju i masła, która wspaniałe nawilża mięso, chroniąc przed wysuszeniem. Dzięki temu będzie soczyste i aromatyczne.
Przepis podpatrzyliśmy u Marthy Steward i trochę zmodyfikowaliśmy, dodając od siebie miód i cytrynę.
Czas grillowania: 30 minut
Liczba porcji: Glazury do skrzydełek z podanej ilości składników starczy na 12 sztuk
Składniki:
- Jedna czwarta szklanki oleju
- 3 łyżki masła
- Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego
- Łyżeczka curry
- Łyżeczka kurkumy
- Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek)
Przygotowanie:
Do rondelka wlej olej (jedną czwartą szklanki) i podgrzej na średnim ogniu, dodaj masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści, wsyp kurkumę, curry (po łyżeczce) i dorzuć tymianek (pół łyżeczki).
Kiedy mikstura się zagotuje, ściągnij rondelek z ognia i pędzelkiem posmaruj nią skrzydełka z obydwu stron (przed wstawieniem na ruszt). Piecz na rozgrzanym grillu, ale nie za blisko żaru, żeby nie spalić skrzydełek. Smaruj glazurą co 5-7 minut i odwracaj skrzydełka posmarowaną stroną w kierunku żaru. . Czas pieczenia – około pół godziny.
Na koniec dodaj do marynaty miód i cytrynę, wymieszaj i posmaruj skrzydełka z obydwu stron. Grilluj odwracając skrzydełka, aż glazura ładnie się skarmelizuje, czyli przypiecze.
Mięso a la grill z piekarnika
Ta glazura do skrzydełek doskonale nadaje się także do mięsa pieczonego w piekarniku.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Smaruj glazurą co 10 minut odwracając skrzydełka. Czas pieczenia – 45-50 minut.
Smacznego!
Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:
Słodko ostra posypka na grilla