Glazura na grilla z wina i cynamonu – bardzo aromatyczny dodatek do mięsa, nadający mu zupełnie nowy smak. Glazura jest doskonała przede wszystkim do wieprzowiny: np. polędwiczki lub łopatki, ale świetnie nadaje się też do grillowanego schabu.
O tej miksturze można powiedzieć, że to glazura i marynata równocześnie. Mięso przed grillowaniem trzeba dokładne obtoczyć i odstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Podczas grillowania co jakoś czas pokrywamy mięso cienką warstewką glazury. Mięso musi być dość cienko pokrojone i rozbite tłuczkiem.
Autorką przepisu jest Florence Fabricant, amerykańska krytyczka kulinarna.
Czas grillowania: 20 minut
Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie glazura na 4 kawałki mięsa
Składnik:
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego (można pominąć)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń jeśli nie lubisz ostrych dań)
Przygotowanie:
Wlej do rondla wino, sos sojowy, sos ostrygowy, dodaj miód, cynamon, słodką paprykę i pieprz kajeński oraz 2 łyżki wody. Zagotuj i gotuj, aż płyn zgęstnieje.
Obtocz mięso w marynacie (najlepiej nadaje się do tego foliowy worek do mrożenia) i marynuj co najmniej 2 godziny lub całą noc.
Co najmniej na pół godziny przed grillowaniem wyciągnij mięso lodówki, żeby się ogrzało. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 10 minut z każdej strony. Smaruj glazurą podczas grillowania.
Mięso a la grill z piekarnika
Mięso w tej marynacie można z powodzeniem upiec w piekarniku.
Nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni. Wstaw do środka blaszkę, albo ruszt i nagrzewaj przez pół godziny.
Wyłóż mięso na rozgrzany ruszt, wstaw blisko grilla i piecz po 8-10 minut z każdej strony. Kiedy będziesz przewracać mięso na drugą stronę, posmaruj je glazurą z obydwu stron.
Smacznego!
Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:
Słodko ostra posypka na grilla
Zaprawa na grilla z espresso i papryki