Sezon grillowy czas zacząć – niech w tym roku będzie wyjątkowy i bogaty w smaki! Ta bardzo prosta marynata na grilla z sokiem jabłkowym to idealne połączenie lekko kwaskowego owocu ze słodyczą miodu i brązowego cukru. Świetnie aromatyzuje filety z kurczaka.
Marynata doskonale nadaje się również do skrzydełek z piekarnika.
Autorką przepisu jest Annmarie Conte, naczelna „Women’s daily”.
Czas grillowania: 10-12 minut
Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie marynata na 4 filety
Składniki:
- Szklanka soki jabłkowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Przygotowanie:
Wlej i wsyp składniki do rondla, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Ostudź. Zalej marynatą przekrojone w poprzek na płowy filety z kurczaka i odstaw na co najmniej godzinę.
Piecz na dobrze rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony.
Smacznego!
Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:
Słodko ostra posypka na grilla