Sałatka fattoush – tradycyjne libańskie danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiające danie idealne na wiosnę!
Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella
Panzanellę, czyli włoską sałatkę której podstawą jest czerstwy chleb, zna chyba cały świat. To danie wiejskiej biedoty trafiło do menu najlepszych restauracji i dzisiaj uważane jest za potrawę wykwintną. We wschodniej części basenu Morza Śródziemnego bardzo popularna jest nieco inna sałatka, również robiona na bazie czerstwego pieczywa z dodatkiem świeżych warzyw – kto wie czy lepsza niż panzanella.
Sałatka fattoush – danie stworzone z oszczędności
Sałatka fattoush pochodzi z Libanu i (podobnie jak włoski odpowiednik) wzięła się ze zwykłej oszczędności i poszanowania jedzenia. Podstawą diety miejscowego chłopstwa, jak chyba na całym świecie, było pieczywo – w tym przypadku chlebki pitta. Kiedy stawały się czerstwe, zaradne gospodynie łamały je na kawałki i przesmażały na oliwie, a potem mieszały ze świeżymi warzywami i ziołami, całość skrapiając orzeźwiającym dresingiem. Zestaw zieleniny może być rozmaity, ale za bazowe można uznać takie składniki jak sałata, czerwona cebula, pomidory i rzodkiewka.
Ważnym składnikiem sałatki fattoush jest sumak, który buduje smak dresingu. Jest to przyprawa, bardzo popularna na Bliskim Wchodzie, u nas dostępna w sklepach z orientalną żywnością lub internecie. Sumak nadaje potrawie charakterystyczny cytrusowy posmak, choć jest bardziej octowy niż cytryna. Można go zastąpić startą skórką cytryny.
Fattoush – nie koniecznie wegetariańska
Sałatka fattoush co do zasady jest daniem wegetariańskim, co nie wynika z jakiegoś specjalnego umiłowania wiejskiej ludności do zieleniny, ale po prostu z braku mięsa. Jeśli macie ochotę możecie dodać do sałatki grillowanego albo pieczonego kurczaka. My zaszaleliśmy i dorzuciliśmy do warzyw krewetki. To połączenie wyszło super.
Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com
Składniki:
- 250 g surowych krewetek
- 2 łyżki masła
- Ząbek czosnku drobno posiekany
- Główka sałaty rzymskiej (z grubsza posiekanej)
- Ogórek świeży pokrojony w plastry
- Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
- Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
- 4 pitty (np. według tego prostego przepisu) lub 4 kromki chleba
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki posiekanej mięty
- 4 łyżki oliwy
Dresing:
- 1/3 szklanki oliwy
- Sok z połowy cytryny
- Skórka starta z płowy cytryny
- Ząbek czosnku starty lub drobno posiekany
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
W tosterze lub piekarniku stostuj pitty lub chleb (piekarnik rozgrzej do 160 stopni i piecz około 10 minut).
Krok 2
Rozgrzej 4 łyżki oliwy na patelni. Pieczywo połam na małe kęsy i podsmażaj chwilę tak żeby wchłonęło oliwę. Następnie ściągnij je patelni.
Krok 3
Na tej samej patelni rozpuść 2 łyżki masła. Wsyp na nią posiekany drobno czosnek. Smaż minutę. Dodaj obrane krewetki. Smaż 1-2 minuty, aż zrobią się różowe. Posól i popierz.
Krok 4
Przygotuj dresing. Przełóż składnik słoiczka i energicznie potrząśnij.
Krok 5
Wymieszaj składniki sałaty. Podawaj z krewetkami i dresingiem.
Smacznego!
Wypróbuj też inny przepis na sałatkę z czerstwym chlebem