Zapiekanka, która zrobi wrażenie nawet na największym niejadku. Każdy chce ją zjeść. Ulubione danie Ronalda Reagana.
Danie dla dzieci, które kochał prezydent
Bardzo amerykańskie danie, proste i pyszne. W klasycznej wersji składa się tylko z makaronu i dużej ilości sera. I właśnie takie macaroni and cheese uwielbiał prezydent Ronald Reagan, szczegolnie kiedy zapiekankę robiła jego małżonka Nancy. Do dzisiaj danie znane jest jako mac and cheese Nancy Reagan. Niestety, choć pyszna, zapiekanka według przepisu prezydentowej jest kaloryczna i ciężkawa. Raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić jak na kawałek tortu, ale nie za często…
Mac and cheese w wersji light
My proponujemy wersję light i tak już odchudzonego mac and cheese, autorstwa nieżyjącego już szefa Pierre’a Franeya z 1991 r.
W zapiekance są warzywa i mielone mięso, jest więc treściwa i sycąca. Dodatkowo zmniejszyliśmy ilość sera o połowę (do jednej szklanki). Tyle wystarczy, żeby było pysznie!
W mac and cheese obowiązuje zasada, że stosunek sera do makaronu musi wynosić jak 0,5 do 2, inaczej zapiekanka będzie za sucha. W klasycznej wersji (tylko z serem) rzeczywiscie tak jest. W naszym przepisie sos i mięso dodają dodatkowej wilgoci i makaron wychodzi ładnie przypieczony, ale i soczysty.
Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu:
Niedziela: Zapiekanka mac and cheese
Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw
Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem
Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków
Zapiekanka z mac and cheese
Jeśli chcecie żeby zapiekanka była bardziej chrupiąca, posypcie wierzch bułką tartą wymieszaną z tartym parmezanem.
Czas: około 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 4 bardzo solidne
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki makaronu kolanka
- 500 g mielonego indyka
- 2 gałązki selera naciowego posiekane
- Mała żółta lub czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub łyżka świeżej (ew. natki pietruszki)
- Puszka całych pomidorów
- 2 szklanki mleka
- 1 szklank tartego sera (cheddar, bursztyn)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki zwykłej mąki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz, pieprz kajeński do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj 3 szklanki wody, wsyp łyżeczkę soli, wrzuć makaron. Gotuj 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
Krok 2
Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wsyp paprykę, seler, cebulę i czosnek. Zamieszaj i smaż, aż warzywa zmiękną. Włóż do rondla mięso, smaż rozdrabniając mielone drewnianą szpatułką na małe kawałki. Kiedy mięso zbrązowieje posól je do smaku, dodaj bazylię, oregano, pomidory z puszki i sól. Mieszaj i duś 5 minut. Dodaj makaron, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Nastaw piekarnik na 200 stopni, niech się rozgrzewa.
Krok 3
Teraz beszamel. Rozgrzej rondel, włóż do niego 2 łyżki masła, akiedy się roztopi wsyp 2 łyżki mąki. Zamieszaj i lekko podsmaż, jak zasmażkę. Wlej mleko i energicznie mieszaj, żeby rozprowadzić mąkę w mleku. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aż uzyskasz gładki sos. Zdejmij z ognia, chwilę przestudź i dodaj szklankę tartego sera, gałkę muszkatołową, pieprz kajeński i sól do smaku.
Krok 4
Przełóż mięso i makaron do żaroodpornego, posmarowanego olejem naczynia (naczynie nie powinno być zbyt głębokie, żeby zapiekanka mogła szybko zapiec się w piecu). Wylej na wierzch sos i rozprowadź po całości. Posyp parmezanem wymieszanym z bułką tartą.
Wstaw pod grill do piekarnika. Piecz, aż zapiekanka zacznie bulgotać, a wierzch ładnie się przyrumieni (około 15 minut).
Smacznego!