Frytki z pieca niczym nie różnią się od smażonych w głębokim oleju. Poza tym że są o niebo zdrowsze. Do tego chrupiące paluchy rybne i złamie się każdy wybredny niejadek. Danie do zrobienia w 20 minut.

Super fast food

To danie to super fast food, ponieważ może być gotowe już w 20 minut. Grunt to odpowiednio przygotowany piekarnik. Chodzi o to, żeby dobrze rozgrzać blaszkę zanim trafią na nią frytki. W kontakcie z rozgrzaną mocno blaszką zaczyną się od razu piec. Grill, pod który trzeba je wsadzić, dopełni reszty. Frytki będą miękkie w środku, a przypieczone z zewnątrz. Zupełnie jak smażone. Tyle, że dużo zdrowsze!

Patent na złocistą panierkę

Jeśli chodzi o rybę to tutaj również zrobiliśmy mały przekręt. Ryba piecze się bardzo krótko – 12 minut wystarczy. To jednak za mało, żeby panierka zdążyła się przyrumienić. Ryba wychodź z pieca trochę blada, co może zniechęcić niektórych wybrednych niejadków. Ale jest na to sposób. Żeby dodać rybie rumieńców – samą panierkę trzeba przesmażyć na patelni z ząbkiem czosnku, aż ładnie zbrązowieje. Do panierki możecie dodać trochę tartego parmezanu, będzie bardziej chrupiąca.

Przepis podpatrzyliśmy u Melissy Clark.

Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu:

Niedziela: Zapiekanka mac and cheese

Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw

Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem

Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków

Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce

Piątek: Fish and chips z piekarnika

Fish and chips z pieca

Czas: 20-30 minut

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g polędwicy z mintaja lub dorsza (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziemniaków
  • 1 łyżka oregano
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Panierka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżki oleju

Sos

  • Majonez
  • Gęsty jogurt
  • Chrzan
  • 1 łyżka siekanych kaparów
  • 1/2 łyżeczki soki z cytryny
  • 1/2 tartej skórki z cytryny

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na górną półkę wstaw blaszkę z papierem do pieczenia.

Obierz ziemniaki, pokrój w plastry, a następnie w dość cienkie frytki. Przełóż je go głębokiej misy i zalej zimną wodą na czas przygotowywania ryby.

Krok 2

Przygotuj panierkę: rozgrzej patelnię, wlej na nią 2 łyżki oleju, dodaj starty ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, łyżeczkę tymianku. Przesmaż chwilę, żeby czosnek uwolnił aromat. Następnie wysyp na patelnię szklankę bułki tartej, wymieszaj z pozostałymi składnikami i praż, aż panierka stanie się ciemno brązowa. Przesyp do szerokiej misy i odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Wbij do szerokiej misy dwa jajka, romieszaj rózgą, po czym dodaj 2 łyżki musztardy dijon. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Panierowanie. Do szerokiej misy wsyp 1/2 szklanki mąki, ustaw obok mis z jajkami i z panierką.

Rybę pokrój na kilkucentymetrowe dość solidne kawałki, posól i popieprz. Obtocz w mące, następnie przełóż do misy z masą jajeczną. Dokładnie pokryj nią rybę. Na koniec włóż rybę do misy z panierką i dokładnie obtocz, dociskając panierkę do ryby.

Przełóż rybę na blaszkę do pieczenia posmarowaną olejem lub ułóż na ruszcie (również wcześniej natłuszczonym).

Krok 5

Odsącz ziemniaki z wody, osusz, polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżką oregano, posól i wymieszaj. Wyciągnij z piekarnika rozgrzaną blaszkę i (ostrożnie żeby się nie poparzyć) wysyp na nią pokrojone ziemniaki. Wstaw do piekarnika pod grill.

Na środkową półkę wstaw rybę. Piecz 12 minut. Wyciągnij rybę, przykryj i odstaw. Wyjmij frytki, przemieszaj, żeby zapiekły się też z drugiej strony i wstaw do piekarnika pod sam grill jeszcze na 5 minut.

Krok 6

W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami gęstego jogurtu. Dodaj łyżkę posiekanych drobno kaparów, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę tartej skórki z cytryny (wcześniej dokładnie umyj i sparz wrzątkiem cytrynę). Posól do smaku i wymieszaj. 

Krok 7

Wyjmij frytki z piekarnika, podawaj z rybnymi paluchami, sosem i świeżą sałatą skropioną cytryną.

Smacznego!