Frytki z pieca niczym nie różnią się od smażonych w głębokim oleju. Poza tym że są o niebo zdrowsze. Do tego chrupiące paluchy rybne i złamie się każdy wybredny niejadek. Danie do zrobienia w 20 minut.
Super fast food
To danie to super fast food, ponieważ może być gotowe już w 20 minut. Grunt to odpowiednio przygotowany piekarnik. Chodzi o to, żeby dobrze rozgrzać blaszkę zanim trafią na nią frytki. W kontakcie z rozgrzaną mocno blaszką zaczyną się od razu piec. Grill, pod który trzeba je wsadzić, dopełni reszty. Frytki będą miękkie w środku, a przypieczone z zewnątrz. Zupełnie jak smażone. Tyle, że dużo zdrowsze!
Patent na złocistą panierkę
Jeśli chodzi o rybę to tutaj również zrobiliśmy mały przekręt. Ryba piecze się bardzo krótko – 12 minut wystarczy. To jednak za mało, żeby panierka zdążyła się przyrumienić. Ryba wychodź z pieca trochę blada, co może zniechęcić niektórych wybrednych niejadków. Ale jest na to sposób. Żeby dodać rybie rumieńców – samą panierkę trzeba przesmażyć na patelni z ząbkiem czosnku, aż ładnie zbrązowieje. Do panierki możecie dodać trochę tartego parmezanu, będzie bardziej chrupiąca.
Przepis podpatrzyliśmy u Melissy Clark.
Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu:
Niedziela: Zapiekanka mac and cheese
Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw
Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem
Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków
Fish and chips z pieca
Czas: 20-30 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g polędwicy z mintaja lub dorsza (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki soli
- 8 ziemniaków
- 1 łyżka oregano
- 3 łyżki oleju
- Sól
- Panierka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżki oleju
Sos
- Majonez
- Gęsty jogurt
- Chrzan
- 1 łyżka siekanych kaparów
- 1/2 łyżeczki soki z cytryny
- 1/2 tartej skórki z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na górną półkę wstaw blaszkę z papierem do pieczenia.
Obierz ziemniaki, pokrój w plastry, a następnie w dość cienkie frytki. Przełóż je go głębokiej misy i zalej zimną wodą na czas przygotowywania ryby.
Krok 2
Przygotuj panierkę: rozgrzej patelnię, wlej na nią 2 łyżki oleju, dodaj starty ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, łyżeczkę tymianku. Przesmaż chwilę, żeby czosnek uwolnił aromat. Następnie wysyp na patelnię szklankę bułki tartej, wymieszaj z pozostałymi składnikami i praż, aż panierka stanie się ciemno brązowa. Przesyp do szerokiej misy i odstaw do przestygnięcia.
Krok 3
Wbij do szerokiej misy dwa jajka, romieszaj rózgą, po czym dodaj 2 łyżki musztardy dijon. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Panierowanie. Do szerokiej misy wsyp 1/2 szklanki mąki, ustaw obok mis z jajkami i z panierką.
Rybę pokrój na kilkucentymetrowe dość solidne kawałki, posól i popieprz. Obtocz w mące, następnie przełóż do misy z masą jajeczną. Dokładnie pokryj nią rybę. Na koniec włóż rybę do misy z panierką i dokładnie obtocz, dociskając panierkę do ryby.
Przełóż rybę na blaszkę do pieczenia posmarowaną olejem lub ułóż na ruszcie (również wcześniej natłuszczonym).
Krok 5
Odsącz ziemniaki z wody, osusz, polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżką oregano, posól i wymieszaj. Wyciągnij z piekarnika rozgrzaną blaszkę i (ostrożnie żeby się nie poparzyć) wysyp na nią pokrojone ziemniaki. Wstaw do piekarnika pod grill.
Na środkową półkę wstaw rybę. Piecz 12 minut. Wyciągnij rybę, przykryj i odstaw. Wyjmij frytki, przemieszaj, żeby zapiekły się też z drugiej strony i wstaw do piekarnika pod sam grill jeszcze na 5 minut.
Krok 6
W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami gęstego jogurtu. Dodaj łyżkę posiekanych drobno kaparów, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę tartej skórki z cytryny (wcześniej dokładnie umyj i sparz wrzątkiem cytrynę). Posól do smaku i wymieszaj.
Krok 7
Wyjmij frytki z piekarnika, podawaj z rybnymi paluchami, sosem i świeżą sałatą skropioną cytryną.
Smacznego!