Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać!
Czas: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Spaghetti z pesto i szparagami zamiast groszku
Makaron z pesto ze szparagami i ziemniakami – tak brzmi pełna nawa potrawy, która jest naszą wariacją na temat klasycznej włoskiej pasty, uważaną za jedną z najelegantszych – makaronu z zielonym groszkiem (chodzi o strączki) z ziemniakami i pesto. Ponieważ na świeży groszek trzeba jeszcze poczekać, a tegoroczne szparagi już są – postanowiliśmy nieco pozmieniać oryginalną recepturę. Wyszło pysznie.
Ziemniaki z makaronem
Połączenie ziemniaków z makaronem może Wam się wydać nieoczywiste i dziwne, ale tak naprawdę jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które (jak to u Włochów) doskonale się sprawdza. Dzięki ziemniakom to proste danie jest bardziej sycące!
Składniki:
- Pęczek szparagów
- Pęczek bazylii
- 1/4 szklanki orzechów (najlepiej piniowych, ale sprawdzą się też orzechy laskowe i migdały)
- 2 ząbki czosnku
- 4 małe ziemniaki
- 1/2 szklanki parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy
- Sok z połowy cytryny
- 200 g spaghetti
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki. Zagotuj wodę (3-4 szklanki), posól 2 łyżeczkami soli, wrzuć ziemniaki. Po 2 minutach dodaj do ziemniaków spaghetti. Po kolejnych 8 minutach dodaj pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki szparagi, ale bez czubków. Te dodaj na samym końcu, na minutę przed końcem gotowania.
Krok 2
W międzyczasie zrób pesto: zmiksuj bazylię, orzechy, czosnek, oliwę i parmezan.
Krok 3
Odcedź makaron i warzywa, przełóż do misy z pesto. Wymieszaj i wcinaj!
Smacznego!
Lubisz szparagi? Sprawdź również szparagi z makaronem w maślanym sosie oraz pęczotto primavera.