Naładowana warzywami sałatka, w której główną rolę grają szparagi, zwieńczona jajkiem poszetowym z grzankami.
Szparagi – znak, że wiosna przyszła
Co jest oznaką nadchodzącej wiosny? Bocian? Jaskółka? Nie! Szparagi. Kiedy zaczynają pojawiać się w większej ilości w sklepach znak to niechybny, że wkrótce nadejdą kolejne nowalijki, a wraz z nimi nowy sezon na świeże warzywa.
Szparagi to temat rzeka, źródło niewyczerpanych inspiracji kulinarnych, warzywo, które można podawać na surowo, smażone na patelni, w woku, w temperze, grillowane, pieczone, gotowane, pokrojone, posiekane, albo w całości. Są niezwykle wdzięcznym produktem, ponieważ można je bardzo szybko przyrządzić. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na szybkie danie ze szparagami, które można przygotować w kwadrans. Sprawdzi się ono w roli lekkiej kolacji, przekąski i śniadania.
Po czym poznać dobre szparagi? Jest tylko jeden warunek, który muszą spełnić szparagi: muszą być świeże. Łatwo to ocenić przyglądając się uważnie zdrewniałym końcówkom szparagów. Jeśli są zupełnie wysuszone, bez życia, lepiej sięgnąć po inny pęczek.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- Pęczek szparagów
- Pęczek rzodkiewki
- Duża garść pomidorków koktajlowych
- Kalarepka
- 2 kromki chleba, albo mała bułka
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- Sól, pieprz
Dresing
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj wszystkie warzywa. Rzodkiewki przekrój na połowy, odłam zdrewniałe końcówki szparagów, obierz kalarepkę i pokrój w plastry, a następnie w zapałkę. Chleb pokrój grubą kostkę.
Krok 2
Zagotuj szklankę wody w szerokim rondlu. Do mocno gotującej się wody wrzuć szparagi. Gotuj przez 2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw.
Krok 3
Przełóż rondel z powrotem na palnik. Rozgrzej mocno, a następnie wrzuć do niego pomidorki. Praż przez kilka minut aż ładnie się podpieką. Następnie przełóż je do oddzielnego naczynia.
Krok 4
Zmniejsz ogień, wlej do rondla 2 łyżki oliwy a następnie wrzuć na nią pokrojone pieczywo. Obracaj kostki chleba, żeby równomiernie się opiekły, a następnie przełóż do naczynia z pomidorkami. Wyłącz palnik pod rondlem, ale nie ściągaj go z kuchenki – będzie jeszcze potrzebny.
Krok 5
Zagotuj wodę i zrób jajka w koszulce według tego przepisu.
Krok 6
W międzyczasie przygotuj dresing: wlej ocet balsamiczny i miód do miseczki, a następnie lej cienkim strumieniem oliwę, mieszając energicznie dresing widelcem. Możesz uprościć sobie pracę: umieśc wszystkie składniki w niewielkim, zamykanym szczelnie słoiczku i potrząśnij mocno zawartością, aż uzyskasz gładką emulsję.
Krok 7
Ponownie rozgrzej rondel, wlej 2 łyżki oliwy, a następnie wyłóż na nią szparagi i pomidorki. Podgrzewaj chwilę całość, obtaczając warzywa w oliwie. Posól, popieprz. Wyłącz ogień pod rondlem.
Krok 8
Na talerzach wyłóż pokrojoną kalarepkę. Ułóż na niej szparagi, pomidorki, chleb. Na wierzchu połóż jajka w koszulkach, skrop dresingiem. Smacznego!