Wegetariańska zapiekanka pasterska smakuje naprawdę pysznie! Zamiast mięsa znajdziecie w niej cieciorkę i boczniaki. A na wierzchu delikatne jak chmurka pure z kalafiora.

Wegetariańska zapiekanka pasterska

wegetariańska zapiekanka pasterska

Shepard’s pie to tadycyjnie danie szkockich górali, pasterzy owiec. Jak przystalo na ludzi robiących w tym biznesie, podstawę zapiekanki stanowi mielona jagnięcina lub baranina. Cottage pie to właściwie ta sama zapiekanka, tyle że zrobiona na bazie dowolnego mięsa mielonego. Jeden z czytelników zwrócił nam uwagę na to subtelne rozróżnienie, za co dziękujemy, choć już wcześniej byliśmy jej świadomi (wolimy używać nazwy shepard’s pie niż cottage pie bo po prostu bardziej nam się podoba :-D).
Zastanawiamy się jak nazwać zapiekankę, w której nie ma mięsa, ale smakuje lepiej niż mięsne odpowiedniki?
Mniejsza zresztą o nawę, ważne jest to, że wegetariańska zapiekanka pasterska może spokojnie iść w zawody z shepard’s i cottage pie. Ma charakter, teksturę, smak i konsystencję i ten niesamowity, charakterystyczny dla klasycznej zapiekanki aromat. Spróbujcie tej wersji, bo jest lżejsza niż mięsna, ale  równie pożywna. Zamiast pure z kalafiora możecie użyć też resztek tłuczonych ziemniaków.

Wegańską zapiekankę pasterską, podobnie jak mięsną można bardzo dobrze mrozić, gdyż doskonale się przechowuje w takiej postaci. Trzeba ją tylko zapakować do szczelnego pojemnika, albo do zamykanych woreczków do mrożenia. Zamrożoną trzeba później przełożyć na talerz i wstawić na noc do lodówki do rozmrożenia, a przed podaniem podgrzać.
Pomysł na danie zaczerpnęliśmy z New York Timesa, od siebie dodaliśmy boczniaki i pieczoną cieciorkę.

Czas: 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczna porcji: 4

Składniki:

Nadzienie

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzennego (około szklanki po pokrojeniu)
  • Puszka cieciorki
  • 1 cebula
  • 5-6 boczniaków
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina albo ciemnego piwa
  • 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Warstwa wierzchnia

  • Główka kalafiora (dość duża)
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Siekana zielona pietruszka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przepłucz cieciorkę pod zimną wodą, osusz, posyp łyżką słodkiej papryki i pieprzem kajeńskim, wymieszaj, wysyp na tackę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut.

Krok 2
Umyj, obierz i posiekaj w kostkę (nie musi być drobna) marchew, pietruszkę, selera i cebulę. Grzyby pokrój w paski. Rozgrzej na patelni łyżkę masła wrzuć na nie grzyby i smaż na intensywnym ogniu, aż lekko zbrązowieją (ok. 2-3 minuty). Zdejmij grzyby z patelni.
Wlej na patelnię łyżkę oleju i wysyp cebulę. Smaż 5 minut, a następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i łyżeczkę tymianku. Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej wino lub piwo, odparuj alkohol po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie wlej szklankę wody. Przykryj, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.

Krok 3
Umyj kalafiora i pokrój na małe kawałki. Umyj, obierz pietruszkę, pokrój w krążki i dodaj do kalafiora. Gotuj w garnku parowym, albo zalej niewielką ilości wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i ubij warzywa tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę. Masa nie musi być tak gładka jak na pure i może być lekko grudkowata. Posól do smaku.

Krok 4
Wyciągnij cieciorkę z piekarnika i przełóż do rondla z sosem, dodaj do niego grzyby, wymieszaj. Dopraw solą i pierzem.

Krok 5
Formę do pieczenia posmaruj delikatnie olejem. Wyłóż na spód sos, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem (około pół szklanki).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać.

Podawaj z dużą ilością sałaty skropionej cytryną i olejem.

Smacznego!