Te noodle z kurczakiem doskonale smakują na ciepło, ale równie dobrze sprawdzą się na zimno i tak właśnie wcinają je Chińczycy. To domowe danie „na wynos” idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy oraz jako źródło węglowodanów dla osób, które trenują.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Domowe noodle z kurczakiem na wynos
Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem – to jeden z naszych ulubionych przepisów na to jak wykorzystać resztki z pieczonego lub gotowanego kurczaka. Jest tak łatwy, że zrobi go każdy. Pod warunkiem, że ma w kuchni pastę tahini, albo masło orzechowe – to niezbędny składnik receptury.
Zazwyczaj w naszych przepisach proponujemy rozmaite zastępniki orientalnych przypraw czy składników, ale tutaj nie da rady. Danie musi mieć delikatny sezamowy posmak i delikatną słodycz, jaka zawiera się w tahini lub maśle orzechowym (subtelną, nienarzucającą się, nieoczywistą).
Do makaronu można dorzucić wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka (przed podaniem warto przesmażyć go jeszcze na patelni). Całość doskonale uzupełnia surowy, pokrojony w cienkie paski ogórek, który dodaje niesamowitej świeżości i lekkości.
Makaron można zjeść na ciepło, ale co do zasady te noodle to typowe danie na wynos, konsumowane na zimno. Nasza rada jest taka, żeby po wyciągnięciu makaronu z lodówki pozwolić mu ogrzać się do temperatury pokojowej.
Danie dobre jeśli dbasz o formę
To danie jest lekkie i pożywne – doskonale nadaje się na posiłek dla osób, które trenują. Szczególnie jeśli użyjecie do niego (tak jak my) makaronu razowego. Pełnoziarnisty makaron doskonale sprawdza się jako podstawowe źródło węglowodanów u osób, które chcą odżywiać się zdrowo. Dietetycy zalecają spożywanie nawet trzech porcji makaronu razowego (3 x 100 g) w tygodniu.
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4 świeże ogórki
- Makaron linguini 200 g
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 szklanki pasty tahini
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Siekany szczypiorek
Marynata:
- Posiekana szalotka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
(jeśli masz wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka – po prostu przesmaż go na patelni i omiń punkty 1 i 2)
Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty. Gdy będzie gotowa dokładnie obtocz w niej filety z piersi kurczaka. Odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyciągnij filety z marynaty, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
Krok 3
W połowie pieczenia zagotuj wodę i wstaw makaron do wrzątku. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4
W głębokim naczyniu wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, pastę tahini, miód, ocet, imbir i pieprz. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńcz go gorącą wodą. Odcedź makaron, przepłucz w zimnej wodzie i dodaj do sosu. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Wyciągnij kurczaka z piekarnika i używając dwóch widelców poszarp na małe kawałki. Wyłóż makaron do miseczek, na wierzchu ułóż kurczaka i pokrojonego w cienkie paski ogórka. Posyp zieleniną.
Danie będzie pyszne i na ciepło i na zimno (tak jest często jedzone w Chinach).
Smacznego!