Te noodle z kurczakiem doskonale smakują na ciepło, ale równie dobrze sprawdzą się na zimno i tak właśnie wcinają je Chińczycy. To domowe danie „na wynos” idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy oraz jako źródło węglowodanów dla osób, które trenują.

Czas: 25 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2 duże

Domowe noodle z kurczakiem na wynos

noodle z kurczakiem

Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem – to jeden z naszych ulubionych przepisów na to jak wykorzystać resztki z pieczonego lub gotowanego kurczaka. Jest tak łatwy, że zrobi go każdy. Pod warunkiem, że ma w kuchni pastę tahini, albo masło orzechowe – to niezbędny składnik receptury.

Zazwyczaj w naszych przepisach proponujemy rozmaite zastępniki orientalnych przypraw czy składników, ale tutaj nie da rady. Danie musi mieć delikatny sezamowy posmak i delikatną słodycz, jaka zawiera się w tahini lub maśle orzechowym (subtelną, nienarzucającą się, nieoczywistą).
Do makaronu można dorzucić wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka (przed podaniem warto przesmażyć go jeszcze na patelni). Całość doskonale uzupełnia surowy, pokrojony w cienkie paski ogórek, który dodaje niesamowitej świeżości i lekkości.

Makaron można zjeść na ciepło, ale co do zasady te noodle to typowe danie na wynos, konsumowane na zimno. Nasza rada jest taka, żeby po wyciągnięciu makaronu z lodówki pozwolić mu ogrzać się do temperatury pokojowej.

Danie dobre jeśli dbasz o formę

To danie jest lekkie i pożywne – doskonale nadaje się na posiłek dla osób, które trenują. Szczególnie jeśli użyjecie do niego (tak jak my) makaronu razowego. Pełnoziarnisty makaron doskonale sprawdza się jako podstawowe źródło węglowodanów u osób, które chcą odżywiać się zdrowo. Dietetycy zalecają spożywanie nawet trzech porcji makaronu razowego (3 x 100 g) w tygodniu.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 świeże ogórki
  • Makaron linguini 200 g
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 szklanki pasty tahini
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Siekany szczypiorek

Marynata: 

  • Posiekana szalotka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

(jeśli masz wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka – po prostu przesmaż go na patelni i omiń punkty 1 i 2)

Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty. Gdy będzie gotowa dokładnie obtocz w niej filety z piersi kurczaka. Odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyciągnij filety z marynaty, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.

Krok 3
W połowie pieczenia zagotuj wodę i wstaw makaron do wrzątku. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 4
W głębokim naczyniu wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, pastę tahini, miód, ocet, imbir i pieprz. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńcz go gorącą wodą. Odcedź makaron, przepłucz w zimnej wodzie i dodaj do sosu. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Wyciągnij kurczaka z piekarnika i używając dwóch widelców poszarp na małe kawałki. Wyłóż makaron do miseczek, na wierzchu ułóż kurczaka i pokrojonego w cienkie paski ogórka. Posyp zieleniną.

Danie będzie pyszne i na ciepło i na zimno (tak jest często jedzone w Chinach).

noodle z kurczakiem

Smacznego!