Bardzo prosty przepis na pyszną, pachnącą pittę, którą możesz nadziać domowym kebabem, shawarmą lub gyrosem własnego wyrobu.
Czas: 2,15 godziny (w tym 2 godziny na wyratanje ciasta)
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 8 chlebków
Składniki:
- 3 szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki drożdży suszonych (opakowanie 7 g)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 250 ml ciepłej wody (szklanka)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto. Drożdże i cukier rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstaw na kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się robić coraz bardziej gładkie. Kiedy samo będzie odchodzić od rąk, robota skończona. Uformuj kulę z ciasta, posmaruj oliwą i przełóż z powrotem do misy, a następnie przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 250 st. Wyrośnięte ciasto uderz delikatnie pięścią, żeby wypuścić z niego powietrze, przełóż na podsypany mąką blat, zagnieć kilkoma ruchami, uformuj kulę, spłaszcz, posyp mąką i podziel na osiem części. Każdą podsyp lekko mąką (ciasto jest dość wilgotne) i utocz w małą kulkę. Spłaszcz i wałkuj wałkiem na cienki placek (grubości mniejszej niż 0,5 cm). Placki (po 2-3 maks) wstawiaj do nagrzanego piekarnika na 3-4 minuty. Wyciągnij i przykryj ręcznikiem, żeby pod wpływem wilgoci chlebki zmiękły.
Podawaj do kebaba, pity z rozkrojonym środkiem lub jako płaski chlebek do orientalnych zup.