Domowa shawarma – to danie, w którym się zakochacie jeśli lubicie kebaba, ale nie jadacie byle jakich fastfoodów. Szczególnie robione według tego przepisu. Danie jest proste, niezwykle aromatyczne i lekkie.
Domowa shawarma z kurczaka
Klasyczny street food, danie szybkie i niezwykle smaczne. W Polsce mało znane, choć shawarma jest bliską krewną kebaba i gyrosa. Tak jak one wywodzi się z krajów Lewantu, a różni się szczegółami – co do zasady robiona bywa z mięsa drobiowego i jagnięciny, a w przyprawach sporo jest kurkumy.
Shawarma (czytaj szawurma, albo szawerma) tak samo jak kebab jest pieczona na rożnie, a później krojona na cienkie kawałki. My proponujemy Wam nieco inny przepis, podpatrzony u Sama Siftona z New York Times. Mięso trzeba zamarynować, upiec, a potem porwać widelcem na małe kawałki. W takiej postaci można podać je z kuskusem, lub ryżem a la pilaf – według tego przepisu – lub w picie – próbujcie tej receptury. Polecamy!
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
Marynata:
- Sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki oleju
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajenskiego
- Duża czerwona cebula pokrojona na ósemki
- 1 łyżka siekanej pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty, włóż do niej kurczaka na co najmniej godzinę, maksymalnie 12 godzin.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij mięso z marynaty, wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
Krok 3
Wyjmij kurczaka z piekarnika i po przestudzeniu porwij na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców.
Podawaj z kuskusem, bulgurem lub ryżem i pokrojonym świeżym ogórkiem.
Smacznego!