Domowa shawarma – to danie, w którym się zakochacie jeśli lubicie kebaba, ale nie jadacie byle jakich fastfoodów. Szczególnie robione według tego przepisu. Danie jest proste, niezwykle aromatyczne i lekkie.

Domowa shawarma z kurczaka

domowa shawarma

Klasyczny street food, danie szybkie i niezwykle smaczne. W Polsce mało znane, choć shawarma jest bliską krewną kebaba i gyrosa. Tak jak one wywodzi się z krajów Lewantu, a różni się szczegółami – co do zasady robiona bywa z mięsa drobiowego i jagnięciny, a w przyprawach sporo jest kurkumy.

Shawarma (czytaj szawurma, albo szawerma) tak samo jak kebab jest pieczona na rożnie, a później krojona na cienkie kawałki. My proponujemy Wam nieco inny przepis, podpatrzony u Sama Siftona z New York Times. Mięso trzeba zamarynować, upiec, a potem porwać widelcem na małe kawałki. W takiej postaci można podać je z kuskusem, lub ryżem a la pilaf – według tego przepisu – lub w picie – próbujcie tej receptury. Polecamy!

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka

Marynata:

  • Sok z jednej cytryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajenskiego
  • Duża czerwona cebula pokrojona na ósemki
  • 1 łyżka siekanej pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1

Wymieszaj składniki marynaty, włóż do niej kurczaka na co najmniej godzinę, maksymalnie 12 godzin.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij mięso z marynaty, wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.

Krok 3

Wyjmij kurczaka z piekarnika i po przestudzeniu porwij na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców.

Podawaj z kuskusem, bulgurem lub ryżem i pokrojonym świeżym ogórkiem.

Smacznego!