Szukacie dania na lunch do pracy albo pomysłu na posiłek po treningu? To danie jest dla Was idealne!
Pierś z kurczaka ma dużo białka, a dzięki pieczeniu nie zawiera tłuszczu – w przeciwieństwie do smażonych kotletów. Kaloryczną panierkę zastąpiliśmy pyszną marynatą. A żeby nie było nudno – kurczakowi towarzyszą pieczone szparagi i pomidorki. Danie potrzebuje tylko pół godziny w piekarniku. Świetnie nadaje się do mrożenia, pakowania i podgrzewania.
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 40 minut (w tym 25 minut pieczenia i 15 marynowania)
Liczba porcji: 2
Z pieca, bez panierki
Pieczenie to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania mięsa, która właściwie nie wymaga dodawania tłuszczu. W przeciwieństwie do smażonych, panierowanych kotletów, które (fakt) smakują dobrze, ale są również tłuste.
Kurczak dzięki marynacie jest bardzo aromatyczny, pomidorki dodają mu lekkiej słodyczy, a szparagi orzechowego posmaku. Danie jest dziecinnie proste do zrobienia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch do pracy. Z dodatkiem kaszy gryczanej zmienia się w sycący obiad.
Lunch do pracy i posiłek po treningu
Mięso z kurczaka (pamiętajcie – szukajcie ekologicznego, bez chemii), jest bardzo cenione przez osoby, które trenują – nawet przez kulturystów, którzy potrafią jeść kurczaka codziennie – ze względu na to że jest chudy i zawiera dużo białka, które pomaga budować mięśnie. My kulturystami nie jesteśmy… bynajmniej, ale skoro na nowo wzięliśmy się za ćwiczenia (zwłaszcza Agnieszka, która stara się odzyskać formę po macierzyńskim…), to postanowiliśmy wesprzeć treningi odpowiednią dietą. Bo po co ćwiczyć i się męczyć, jeśli cały efekt popsujesz schabowym? 😉 To danie jest idealne jeśli również szukacie pomysłów na smaczny posiłek, którym można się najeść i który jednocześnie wesprze wysiłki na siłce ;-).
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Pęczek zielonych szparagów
- 250 g pomidorków koktajlowych
- Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- Szalotka
- Łyżka oleju
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- Skórka starta z połowy cytryny plus sok z połowy cytryny
- 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu, tymianku lub pietruszki, albo łyżka utartego w moździerzu suszonego rozmarynu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy dijonskiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Umieść składniki marynaty w głębokim naczyniu, wymieszaj. Dodaj do niej filety z kurczaka, dokładnie obtocz marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut lub pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie dodaj do filetów umyte pomidorki. Po 3 minutach dołóż umyte szparagi (pozbawione wcześniej zdrewniałych końcówek). Wszystko razem piecz jeszcze przez 5 minut.
Krok 3
W międzyczasie ugotuj kaszę. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, posiekaj drobno szalotkę i wrzuć na patelnię, zamieszaj. Smaż 3 minuty. Opłucz kaszę i dodaj do szalotki, smaż mieszając kolejne 2 minuty. Zalej szklanką wody, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut. Na koniec posól do smaku i wymieszaj.
Podawaj kurczaka z kaszą i pieczonymi warzywami.
Smacznego!