Lekkie, ale sycące, pachnące korzeniami danie z faszerowanych bakłażanów. Smakuje jak musaka, ale jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Doskonale smakuje po odgrzaniu – co czyni je idealnym na lunch do pracy.

Danie idealne na lunch do pracy

Przygotowanie musaki w oryginalnej wersji wymaga niemało pracy, choć daje też równie dużo satysfakcji podczas jedzenia. My proponujemy Wam przepis na skróty, do zrobienia w pół godziny. Danie jest bardzo smaczne, nie wymaga umiejętności ani wysiłku. Doskonale nadaje się na lekką kolację, albo lunch do pracy.

Idealne na lunch do pracy

Danie idealne na lunch do pracy

Faszerowany bakłażan rozmrożony i podgrzany zachowuje wszystkie walory smakowe. To czyni go daniem idealnym na lunch do pracy – wystarczy go rozmrozić dzień wcześniej (na wieczór włożyć do lodówki), spakować do pojemnika, a potem odgrzać (nawet w mikrofali). Będzie smakował tak samo dobrze jak jedzony zaraz po upieczeniu – nie zauważycie żadnej różnicy.

Wypróbujcie ten przepis, który można zrobić z wyprzedzeniem, w większej ilości. Część warto zamrozić, żeby jakiś czas później wyciągnąć z lodówki i zjeść, pachnące przyprawami korzennymi,  aromatyczne danie!

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: dla 2 osób

Składniki:

  • 250 g mielonego indyka
  • Szalotka lub mała cebula
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka oregano
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • Łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
  • Serek kozi 50 g
  • 1/2 szklanki komosy
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na połowy i solidnie posól. Odstaw na 15 minut.

Krok 2
Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj w kostkę cebulę i czosnek. Smaż mieszając przez 3-4 minuty. Dodaj mięsu, podkręć ogień i smaż oddzielając szpatułką duże grudki mięsa od siebie. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj zioła i przyprawy, zamieszaj. Dodaj przecier rozcieńczony wodą oraz wino. Przykryj i duś około 10 minut.

Krok 3
Spłucz sól z bakłażanów i osusz je. Przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne, pozostawiając około 1 cm miąższu razem ze skórką. Posiekaj drobno miąższ i dodaj do smażącego się mięsa. Duś jeszcze kilka minut.

Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Posól bakłażany i wypełnij wydrążone środki smażony mięsem. Posyp kawałkami sera koziego. Wstaw do piekarnika na 20 minut.

Idealne na lunch do pracy

Krok 5
Przepłucz komosę pod bieżącą wodą. Rozgrzej łyżkę oleju w rondlu, wsyp komosę, smaż przez 2 minuty, mieszając. Zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 15-18 minut. Zdejmij z ognia i posól do smaku.

Bakłażany podawaj w komosą.

Smacznego!