Lekkie, ale sycące, pachnące korzeniami danie z faszerowanych bakłażanów. Smakuje jak musaka, ale jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Doskonale smakuje po odgrzaniu – co czyni je idealnym na lunch do pracy.
Przygotowanie musaki w oryginalnej wersji wymaga niemało pracy, choć daje też równie dużo satysfakcji podczas jedzenia. My proponujemy Wam przepis na skróty, do zrobienia w pół godziny. Danie jest bardzo smaczne, nie wymaga umiejętności ani wysiłku. Doskonale nadaje się na lekką kolację, albo lunch do pracy.
Idealne na lunch do pracy
Faszerowany bakłażan rozmrożony i podgrzany zachowuje wszystkie walory smakowe. To czyni go daniem idealnym na lunch do pracy – wystarczy go rozmrozić dzień wcześniej (na wieczór włożyć do lodówki), spakować do pojemnika, a potem odgrzać (nawet w mikrofali). Będzie smakował tak samo dobrze jak jedzony zaraz po upieczeniu – nie zauważycie żadnej różnicy.
Wypróbujcie ten przepis, który można zrobić z wyprzedzeniem, w większej ilości. Część warto zamrozić, żeby jakiś czas później wyciągnąć z lodówki i zjeść, pachnące przyprawami korzennymi, aromatyczne danie!
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: dla 2 osób
Składniki:
- 250 g mielonego indyka
- Szalotka lub mała cebula
- 2 średniej wielkości bakłażany
- Ząbek czosnku
- Łyżka oregano
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- Łyżka przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
- Serek kozi 50 g
- 1/2 szklanki komosy
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na połowy i solidnie posól. Odstaw na 15 minut.
Krok 2
Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj w kostkę cebulę i czosnek. Smaż mieszając przez 3-4 minuty. Dodaj mięsu, podkręć ogień i smaż oddzielając szpatułką duże grudki mięsa od siebie. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj zioła i przyprawy, zamieszaj. Dodaj przecier rozcieńczony wodą oraz wino. Przykryj i duś około 10 minut.
Krok 3
Spłucz sól z bakłażanów i osusz je. Przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne, pozostawiając około 1 cm miąższu razem ze skórką. Posiekaj drobno miąższ i dodaj do smażącego się mięsa. Duś jeszcze kilka minut.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Posól bakłażany i wypełnij wydrążone środki smażony mięsem. Posyp kawałkami sera koziego. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
Krok 5
Przepłucz komosę pod bieżącą wodą. Rozgrzej łyżkę oleju w rondlu, wsyp komosę, smaż przez 2 minuty, mieszając. Zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 15-18 minut. Zdejmij z ognia i posól do smaku.
Bakłażany podawaj w komosą.
Smacznego!