Pomysł na obiad, który robi się sam. Trzeba tylko zamarynować kurczaka w aromatycznej i bardzo prostej marynacie, wyłożyć na warzywa i do pieca. Po 40 minutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie pachnące danie, do którego wystarczy podać garść sałaty. I obiad gotowy.
Pomysł na obiad
Jeśli szukacie pomysłu na prosty, szybki obiad, to trafiliście idealnie. Ziemniaków do zapiekanki nie trzeba nawet obierać, wystarczy je wyszorować i pokroić w grube plastry. Żeby wzbogacić smak, możecie do nich dorzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę lub selera – panuje absolutna dowolność. Byłoby super, gdyby udało Wam się kupić świeży rozmaryn, bo niestety suszonej wersji daleko do świeżej. Ale też nie przesadzajmy – jeśli nie będzie go w pobliskim sklepie, albo uznacie, że świeże zioło jest za drogie – i słusznie, bo za doniczkę trzeba dać około 5 zł – to po prostu suszony rozmaryn rozetrzyjcie w moździerzu.
Szybki obiad z włoskiej wyspy
Przepis na ten szybki obiad zapożyczyliśmy od Julii Moskin, autorki nagradzanych książek kulinarnych i dziennikarki „New York Timesa”, która wymyśliła to danie po podróży na włoską wyspę Ischia. Położony niedaleko Neapolu skrawek lądu charakteryzuje się bogatą tradycją kulinarną i prostymi sposobami przyrządzania potraw. Jak pisze Julia Moskin, gotuje się tutaj nie w garnku, ale w piasku. Chodzi o to, że na Ischii, wulkanicznej wyspie, bije wiele gorących źródeł od wieków wykorzystywanych przez miejscową ludność do zażywania kąpieli oraz gotowania. Jedną z tradycyjnych, wigilijnych potraw jest tutaj złowiona w zatoce neapolitańskiej ośmiornica, ugotowana w gorących źródłach. Cóż, jedni w Wigilię jedzą karpia z wanny, inni ośmiornicę z gorących źródeł… Życie… ;-).
Oprócz owoców morza na wyspie tradycyjnie jada się też króliki, które w przeszłości żyły sobie dziko, (dzisiaj są hodowane) oraz drób, podawany w najprostszy sposób: z pomidorkami, cebulą, garścią dziko rosnących ziół i obowiązkowo ziemniakami, które wchłaniają aromatyczny sos wytworzony podczas pieczenia. Prosty, pyszny i szybki obiad. Polecamy to danie, jeśli chociaż na chwilę chcecie przenieść się na włoską Ischię.
Czas: 50 minut plus 30 minut na marynowanie mięsa
Poziom trudności: Łatwy
Liczba porcji: dla 4 osób
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu
- 2 suszone papryczki chili
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina, doskonale sprawdzi się też cydr (obydwa składniki
- opcjonalnie)
- Zielenina do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Udka kurczaka umyj i osusz, przełóż do szerokiego naczynia. 1/8 szklanki oleju wymieszaj z łyżeczką rozmarynu, zmiażdżonym chili, 2 łyżeczkami soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i zalej tą marynatą kurczaka. Wymieszaj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej lub godzinę do lodówki. Jeśli przygotowujesz danie dzień wcześniej, odstaw zamarynowane udka na 8 godzin do lodówki.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Włóz do naczynia żaroodpornego pokrojone w grube plastry ziemniaki, cebulę przekrojoną na ćwiartki i pomidorki. Dodaj pozostały rozmaryn, chili i olej. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzch wyłóż kawałki kurczaka skórą do góry. Polej po bokach winem, lub cydrem, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz 40 minut.
Krok 3
Wyciągnij kurczaka z piekarnika, ściągnij folię aluminiową. Podkręć temperaturę do 220 stopni. Wstaw kurczaka z warzywami pod sam grill. Opiekaj przez około 10 minut. Pilnuj, żeby nie spalić dania.
Wyciągnij z pieca i podawaj na stół ze świeżą sałatą.
Smacznego!