Marokańska zupa z pieczonych warzyw – pachnie orientem, jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica jej niepowtarzalnego aromatu tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw.

Od dłuższego czasu próbujemy różnych potraw kuchni lewantyńskiej (czyli basenu Morza Śródziemnego), które łączą posmak podróży i przygody, magię orientu i prostotę wykonania. Taka dokładnie jest marokańska zupa z pieczonych warzyw. Wystarczy wrzucić do pieca cztery składniki, zblendoawć je i pełny gar aromatycznej, sycącej zupy gotowy.

Niepowtarzalny charakter tego dania wynika z mieszanki przypraw – ras el hanout – ziół i korzeni o niesamowitym bukiecie zapachów: od anyżkowego przez cynamonowy, goździkowy, po czosnkowo-pieprzowy. Ta przyprawa jest szalenie popularna w krajach Lewantu. Możecie zamówić ją w internecie, albo w 5 minut zrobić samemu. Mieszanka jaką Wam proponujemy pochodzi ze strony przyprawowy.pl. Skład jest rozbudowany, ale za to równie bogaty jest bukiet zapachów. Lekko tylko zmodyfikowana, bo dodaliśmy do niej kmin rzymski. Nie ma w nim zapachu lawendy i olejki różanego jaki występuje w oryginalnej wersji przyprawy, którą zresztą bez problemu można kupić w internecie.

Przepis na zupę pochodzi z BBCFood.com

marokańska zupa z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 300 g marchewki (4 średniej wielkości)
  • 300 g pietruszki (4 korzonki średniej wielkości)
  • 300 g dyni
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ras el hanout*
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody
  • 6 łyżek gęstego jogurtu

*Ras el hanout:

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry – mielonej lub utartej w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego – mielonego lub utartego w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków lub utartych w moździerzu

Do zupy świetnie nadają się marokańskie naleśniki, czyli chlebki msemmen. Przepis znajdziesz tutaj

Przygotowanie:

Krok 1
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Marchew, pietruszki, dynię i ziemniaka umyj, obierz i pokrój jak na frytki, cebulę na płowy, czosnek tylko obierz. Skrop oliwą, posyp mieszanką i dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Piecz 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdź to nożem, jeśli gładko wchodzi w marchew – a jest ona najtwardsza – to znak, że reszta też jest gotowa).

Krok 2
Wyciągnij warzywa, przestudź, a następnie zmiksuj na gładki krem. Dodaj bulion, lub wodę (jeśli nie masz bulionu), zmiksuj, posól do smaku, wyciśnij sok z połowy cytryny.
Podawaj z gęstym jogurtem.

Smacznego!