Trzy składniki plus przyprawy, 15 minut gotowania i masz pyszny i zdrowy makaron warzywny. Delikatna cukinia doskonale smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym. Tagliatelle z cukinii –  musisz spróbować!

Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe

Cukliatelle (czyli tagliatelle z cukinii:) pięknie wygląda i tak też smakuje. Cukinia to jedno z tych warzyw o nieinwazyjnym charakterze, delikatne w smaku, bardzo dobrze łączące się z innymi wyrazistymi składnikami. W tym daniu charakteru nadaje jej lekko pikantny kurczak w delikatnym sosie pomidorowym.

Ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia, bo cukinia ma tylko 16,5 kcal/100 g. Przepis wymyśliliśmy sami.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • Garść pomidorków koktajlowych (250 g)
  • 1 łyżka słodkiej papryki (jeśli masz wędzoną to super)
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Kurczaka umyj, osusz, posiekaj w cieknie paski. Przełóż do miski, dodaj słodką paprykę, pieprz kajeński, płaską łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw.

Krok 2
Umyte pomidorki wysyp na suchą patelnię i przykryj, rozgrzej bardzo mocno, kiedy pomidorki zaczną skwierczeć na ogniu, zmniejsz temperaturę do średniej i piecz przez 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią.

Krok 3
Przełóż pomidorki do misy, a na rozgrzaną patelnię wylej olej i wyłóż paski kurczaka. Podkręć temperaturę, rozdzielaj paski mięsa na pojedyncze kawałki i smaż co jakiś czas przewracając kurczaka. Po 2 minutach smażenia dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż mięso jeszcze 5 minut.

Krok 4
Kiedy mięso będzie już brązowe i zacznie się rumienić, dodaj na patelnię pomidorki i rozgnieć je widelcem albo szpatułką (uważaj, bo sok może nieźle z nich tryskać), ale nic na siłę, jeśli jakiś pomidorek stawia opór, zostaw go. Rozgnieciesz go później :-). Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut.

Krok 5
Umyte cukinie przekrój na połowy i obieraczką do warzyw pokrój na cienkie wstążki. Odłóż do misy.

Krok 6
Wymieszaj sos z cukiniowym tagliatelle, posyp natką pietruszki i parmezanem.

Gotowe!