Ciasto z kalafiora doskonale sprawdza się jako spód do tarty. Smakuje jak kalafior, ale ma niesamowitą konsystencję. Przepis jak z kuchni molekularnej:)

Czas: 1 godz. 15 minut w tym godzina na pieczenie
Poziom trudności: Łatwe

tarta z kalafiorowego ciasta

Wierzcie, że zrobienie tej tarty to niesamowita frajda. Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy dowiedzą się z czego zrobiony jest spód do tarty
Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi z Goodful.

Składniki:

Ciasto

  • Kalafior
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Nadzienie

  • Solidna garść szpinaku
  • Garść zielonego groszku
  • 4 jajka
  • Niepełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki parmezanu lub innego sera, np mozzarelli, sera pleśniowego lub koziego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól – jeśli używasz ostrych serów jak parmezan i pleśniowy mniej niż 1/2 łyżeczki, a jeśli mozarelli – 1/2 łyżeczki

Dodatki

  • Olej do posmarowania formy na tartę
  • 1 łyżeczka masła
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta suszonego czosnku

Przygotowanie:

Krok 1
Kalafior zetrzyj na tarce, albo zmiksuj w malakserze. Przełóż do miski i wstaw do mikrofali na 5 minut. Ostudź. Przełóż masę na kuchenny ręcznik i odciśnij z wody. Staraj się pozbyć tyle wilgoci ile możesz.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 220 st.
Masę kalafiorową przełóż do miski, dodaj jajko, parmezan, czosnek i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Przełóż na wsmarowaną olejem formę do tart i rozprowadź równomiernie, jak klasyczne ciasto.

Wstaw do piekarnika i piecz 15-18 minut (czas zależy od grubości ciasta, czyli wielkości formy na tartę. My używaliśmy formy o średnicy 28 cm).

Krok 3
Rozgrzej masło na patelni, dodaj umyty szpinak. Smaż aż liście zmiękną, dodaj czosnek, gałkę muszkatołową i czosnek. W głębokiej mięsie wmieszaj rózgą jajka, dodaj mleko.

Krok 4
Wyciągnij ciasto z piekarnika. Obniż temperaturę do 190 st. Wyłóż na wierzch ciasta szpinak, posyp groszkiem. Zalej całość masą jajeczno-serową. Posyp szczypiorek, wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.


Podawaj tartę na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Tarta pysznie smakuje z dowolną sałatą, skropioną lekkim miodowo-cytrynowym dresingiem.

Smacznego!