Mega prosty przepis na super chrupiące udka z kurczaka, idealne na przekąskę w noworoczny wieczór. Bez tłuszczu, bez smażenia i bez kalorycznej panierki.
Czas: 1 godzina (w tym 40 min pieczenia kurczaka)
Poziom trudności: łatwy
Chrupiące udka z kurczaka – poszukiwania
Pewnie zastanawialiście się dlaczego kurczaki z sieci fastfoodowych mają tak chrupiącą panierkę. My również. Trzy lata temu podczas naszego pierwszego sylwestra w Słopnicach próbowaliśmy zrobić dla gości takie właśnie chrupiące przekąski. Przejrzeliśmy internet dwa razy w poszukiwaniu odpowiedzi na czym polega tajemnica chrupkości w kurczaku w McDonaldzie czy KFC. Receptura jest oczywiście tajna, pewnie też dlatego, że ma pewnie tyle sztucznych składników jak zabawki dorzucane w gratisie do śmieciowego jedzenia. Spróbowaliśmy jednej z metod polegającej na podwójnym panierowaniu mięsa. Wyszło tak sobie: ciężkie i smażone w głębokim tłuszczu.
Jak zrobić chrupiącą panierkę
W tym roku Sylwestra spędzamy też w Słopnicach, tyle że bez gości, ale za to przekąski też będą chrupiące. Zrobimy sobie udka z kurczaka, ale przyrządzone w zupełnie inny sposób: zdrowy, bez tłuszczu, a pysznie chrupiący. Tajemnica tkwi w panierce zrobionej ze zmielonych orzechów migdałowych, które wspaniałe aromatyzują mięso i z wierzchu tworzą smakowitą skórkę. Polecamy Wam ten przepis jako przekąskę lub jako danie obiadowe.
Przepis na chrupiące udka z kurczaka pochodzi z programu kulinarnego sióstr Hemsley&Hamsley.
Składniki:
- 4 udka
- 50 g migdałów
- Jajko
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- Łyżeczka ostrej papryki
- Łyżeczka kminu
- Łyżeczka oregano
- Łyżeczka tymianku
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. z termoobiegiem.
Krok 2
Kurczaka myjemy i osuszamy.
Orzechy mielimy na dość drobną mąkę. Dodajemy do nich przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę kminu rzymskiego, łyżeczkę oregano, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę suszonego czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i przesypujemy do miski.
Rozbijamy jajko do miseczki i mieszamy widelcem lub rózgą, żeby żółtko połączyło się z białkiem.
Udka maczamy dokładnie w jajku a następnie obtaczamy w orzechowej panierce. Przekładamy na blaszkę do pieczenia.
Krok 3
Zapanierowane udka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut, aż panierka zbrązowieje. I gotowe!
Podajemy z pieczonymi frytkami i np. pieczoną rzodkiewką.
Smacznego!