Prosta sałatka z młodych ziemniaków i łososia z dodatkiem zielonych warzyw: groszku, bobu i fasolki, polana sosem z jogurtu i sera – koziego lub fety.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

 

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 8 małych ziemniaków
  • 1 szklanka bobu
  • Garść groszku cukrowego
  • Garść fasolki szparagowej
  • Skórka otarta z cytryny
  • Siekany koperek

Sos

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki kremowego serka koziego lub fety
  • 1 mały starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj fasolkę, groszek, bób i ziemniaki. Fasolkę pokrój w mniejsze kawałki, ziemniaki, obierz (na tyle na ile to jest możliwe). Włóż do dużego garnka, zalej wodą, wstaw na kuchenkę. Zagotuj. Po 5 minutach dodaj fasolkę. Po kolejnych 5 minutach dodaj bób i groszek. Gotuj jeszcze 5 minut. Odcedź. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Wlej do miseczki jogurt, dodaj ser kozi, czosnek, wymieszaj całość na gładki sos. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Krok 3

Rozłóż na talerzach ziemniaki i fasolki, polej sosem. Dodaj kawałki łososia. Posyp całość skórką z cytryny i siekanym koperkiem.

Smacznego!