Naprawdę super przekąska, delikates i pyszność, łatwa do zrobienia

Czas: 10 minut

Przepyszna przekąska. Skórki ziemniaków są chrupiące a wewnątrz nich znajduje się kremowe, serowe nadzienie.

Nadziewane skórki ziemniaków to wprost niebywałe pyszne danie, czy raczej przekąska. Zrobisz je raz i będziesz do nich tęsknić. 

Skąd wziąć składniki, czyli przede wszystkim skórki? Kiedy będziesz przygotowywać na obiad pure, albo kluski śląskie, kopytka, gniocchi to nie gotuj ziemniaków tylko wstaw je do piekarnika. Dokładnie je wcześniej wyszoruj i ponakłuwaj skórkę widelcem. Czas pieczenia około godziny. 

Wyjmij ziemniaki, przestudź, przekrój na połowy i wyjmij miąższ, z którego zrobisz swoje kopytka. Swoją droga najlepsze kluski, gniocchi itd wychodzą właśnie z ziemniaków pieczonych, gdyż zawierają mniej wody, są bardziej zwarte i ciasto bardzo ładnie się z takich ziemniaków wyrabia.

W przepisie nie podajemy ilości składników, bo od ciebie zależy ile czego dodasz. My na jakieś 10 ziemniaków zużyliśmy połowę opakowania sera pleśniowego, kilka łyżek tartego parmezanu, 4 plastry szynki prosciutto i kilka plastrów chorizo.

Jeśli masz w piekarniku funkcję grill to ją włącz, żeby szybko zapiec ziemniaki. Jeśli nie masz, wstaw faszerowane skórki blisko grila.

Składniki:

  • Kilka małych ziemniaków 
  • Ser pleśniowy 
  • Parmezan
  • Szynka prosciutto lub chorizo 
  • Natka pietruszki 
  • Sól
  • Pieprz 

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 220 stopni. 

Połóż szynkę na zimnej patelni, wstaw na kuchenkę, podgrzewaj aż dobrze się wysmaży i zrobi chrupiąca. Pokrusz na kawałki. Posól i popieprz skórki ziemniaczane. 

Krok 2

Wymieszaj pokruszony pleśniowy ser z parmezanem i siekaną natką pietruszki.  Dodaj szynkę i chorizo. Przyłóż do skorupek.

Krok 3

Wstaw do piekarnika na kilka minut aż ser się roztopi. Wyjmij. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Składniki:

Skorupki

Kawałek chorizo, suszonej kiełbasy lub szynki

Ser pleśniowy

Pietruszka