Pyszne i aromatyczne włoskie danie, które jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu – doskonałe na lunch do pracy.
Czas: 2 h (większość czasu to duszenie sosu)
Poziom trudności: średni
Cena dla dwóch osób: ok. 22 zł
Tagliatelle al ragu to danie wymagające, ale rewanżujące się niesamowitą głębią smaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu.
Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie, które zadowoli każdego – nawet teściową – gotowe!
Tagliatele zaplanowaliśmy na poniedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Dobrze mu to zrobiło, bo najlepiej smakuje następnego dnia. W poniedziałek ugotowaliśmy tylko makaron.
Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa.
Składniki:
- 250 gr mielonej wołowiny
- 250 gr mielonego mięsa wieprzowego
- Makaron tagliatelle
- 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc nie ma sobie co zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego boczku, ale w niewielkiej ilości, bo inaczej wędzonka zdominuje smak sosu)
- 2 opakowania passaty pomidorowej (0,5 l)
- 3 marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 duża cebula
- Ząbek czosnku
- Szklanka rosołu drobiowego lub wołowego, najlepiej domowego. Jeśli nie masz bulionu, podlej sos wodą
- Kieliszek czerwonego wina
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo otartej, ale może też być sproszkowana)
- Parmezan tarty
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Posiekaj w drobną kostkę warzywa: marchewki, selera naciowego, cebulę i ząbek czosnku.
Krok 2
Rozgrzej patelnię, wlej olej i dodaj warzywa. Smaż na średnim ogniu, tak aby warzywa zmiękły, ale nie zbrązowiały. Po 8-10 minutach smażenia dodaj do warzyw posiekane drobno prosciutto. Smaż kolejne 2 minuty.
Krok 3
Podkręć ogień i dodaj mięso na mocno rozgrzaną patelnię. Mielone nie powinno się dusić, ale ładnie przesmażyć. Rozdrobnij mielone mięso tak by nie było zbitych grudek. Kiedy zbrązowieje (powinno to zająć ok. 4-5 minut) dolej wino i gotuj przez chwilę, aż alkohol odparuje.
Krok 4
Zmniejsz ogień, dodaj gałkę muszkatołową. Zamieszaj. Wlej passatę pomidorową i przykryj patelnię pokrywką. Duś na wolnym ogniu, tak żeby sos tylko mrugał delikatnie.
Danie będzie gotowe po około 1,5 do 2 godzin. Im dłużej sos będzie się dusić tym będzie smaczniejszy. Jeśli w międzyczasie sos zrobi się za gęsty, podlej go rosołem.
Sos najlepiej smakuje następnego dnia. Podawaj z tagliatelle lub innym makaronem który lubisz. Na wierch zetrzyj parmezan.
Smacznego!
Poznaj nasze tygodniowe menu – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.