Pyszne i aromatyczne włoskie danie, które jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu – doskonałe na lunch do pracy.

Czas: 2 h (większość czasu to  duszenie sosu)

Poziom trudności: średni

Cena dla dwóch osób: ok. 22 zł

Tagliatelle al ragu to danie wymagające, ale rewanżujące się niesamowitą głębią smaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu.

Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie, które zadowoli każdego – nawet teściową – gotowe!

Tagliatele zaplanowaliśmy na poniedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Dobrze mu to zrobiło, bo najlepiej smakuje następnego dnia. W poniedziałek ugotowaliśmy tylko makaron.

Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa.

Składniki:

  • 250 gr mielonej wołowiny
  • 250 gr mielonego mięsa wieprzowego
  • Makaron tagliatelle
  • 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc nie ma sobie co zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego boczku, ale w niewielkiej ilości, bo inaczej wędzonka zdominuje smak sosu)
  • 2 opakowania passaty pomidorowej (0,5 l)
  • 3 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • Ząbek czosnku
  • Szklanka rosołu drobiowego lub wołowego, najlepiej domowego. Jeśli nie masz bulionu, podlej sos wodą
  • Kieliszek czerwonego wina
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo otartej, ale może też być sproszkowana)
  • Parmezan tarty
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

tagliatelle al ragu przepis

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj w drobną kostkę warzywa: marchewki, selera naciowego, cebulę i ząbek czosnku.

Krok 2

Rozgrzej patelnię, wlej olej i dodaj warzywa. Smaż na średnim ogniu, tak aby warzywa zmiękły, ale nie zbrązowiały. Po 8-10 minutach smażenia dodaj do warzyw posiekane drobno prosciutto. Smaż kolejne 2 minuty.

Krok 3

Podkręć ogień i dodaj mięso na mocno rozgrzaną patelnię. Mielone nie powinno się dusić, ale ładnie przesmażyć. Rozdrobnij mielone mięso tak by nie było zbitych grudek. Kiedy zbrązowieje (powinno to zająć ok. 4-5 minut) dolej wino i gotuj przez chwilę, aż alkohol odparuje.

Krok 4

Zmniejsz ogień, dodaj gałkę muszkatołową. Zamieszaj. Wlej passatę pomidorową i przykryj patelnię pokrywką. Duś na wolnym ogniu, tak żeby sos tylko mrugał delikatnie.

Danie będzie gotowe po około 1,5 do 2 godzin. Im dłużej sos będzie się dusić tym będzie smaczniejszy. Jeśli w międzyczasie sos zrobi się za gęsty, podlej go rosołem.

Sos najlepiej smakuje następnego dnia. Podawaj z tagliatelle lub innym makaronem który lubisz. Na wierch zetrzyj parmezan.

Smacznego!

Poznaj nasze tygodniowe menu – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.