Najlepsza pieczona dorada! Serio – to jest najlepszą pieczona dorada jaką zjesz. Dajemy na to gwarancję. Jeśli z tego przepisu nie wyjdzie ci najlepsza pieczona dorada to zwracamy kasę za ryby.

Czas: 60 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Dorada jest tak pyszną rybą, że naprawdę szkodą ją popsuć jakimś kiepskim przepisem. Dlatego warto skorzystać z receptury sprawdzonej, która daje gwarancję, że na twoim stole wyląduje najlepsza pieczona dorada. Nie ma w tym grama ściemy. Piekliśmy w ten sposób dorady wiele razy i zawsze wyszła super.

Przepis pochodzi z bloga realgreekrecipes.com i jak sama nazwa wskazuje jest to przepis grecki. Grecy nazywają tak upieczoną doradę tsipoura i jest to jedna z najbardziej aromatycznych ryb, jakie jedliśmy. Tajemnica sukcesu tkwi w sposobie spakowania dorady do pieczenia. Trzeba ją najpierw zwinąć szczelnie w papier do pieczenia, zawijając brzegi na zakładkę, tak jak robi się to lepiąc np. pierogi. Następnie takie pakunek należy równie ściśle zawinąć w folię aluminiową.

Szczelne opakowania sprawia, że wszystkie aromaty zostają w środku, a najlepsza pieczona dorada dusi się na parze, we własnych sokach. Czas pieczenia jest długi – 50 minut – i to na dodatek w wysokiej temperaturze. Jeśli martwisz, że ryba się spali – to niepotrzebnie. Będzie w sam raz! Ryba jest delikatna, soczysta i niesamowicie pachnie.

Składniki:

  • 2 dorady
  • 6 łyżek dobrej oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Nagrzej piekarnik do 230 stopni.
Ryby oczyść z zewnątrz i od wewnątrz. Wzdłuż każdej z dorady z obydwu stron zrób nacięcie.

Krok 2
Ułóż każdą rybę na sporej wielkości kawałku papieru do pieczenia – tak, żeby można w niego zawinąć doradę. Posól i popieprz ryby. Wlej sok z cytryny i oliwę do miseczki i dobrze wymieszaj. Polej emulsją ryby, posyp każdą sztukę łyżeczką oregano i dodaj posiekany ząbek czosnku. Zawiń szczelnie każdą rybę w papier do pieczenia, a następnie szczelnie owiń folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika, piecz 50 minut.
Rozetnij każdy pakunek, podawaj.
Smacznego!